Vārdu secības komunikatīvais aspekts mūsdienu latviešu valodā - Valkovska, Baiba (Latvijas Universitāte, 2016)
Promocijas darbā „Vārdu secības komunikatīvais aspekts mūsdienu latviešu valodā” analizēta vārdu secības komunikatīvā funkcija latviešu valodā, kā arī iztirzāti semantiski, intonatīvi u. c. aspekti, kas ietekmē vārdu secību latviešu valodā. Vārdu secības aprakstam izveidota komunikatīvās struktūras aspekta — i nformācijas struktūras — analīzes sistēma, bet sīkāk analizēta daļa no informācijas struktūras — aktuālais d alījums. Izmantojot „Līdzsvaroto mūsdienu latviešu valodas korpusu” un no tā atvasinātus korpusus, aktuālais dalījums iztirzāts iespējami plašā un d audzveidīgā valodas materiālā, kas aktuālā dalījuma analīzē kārtots atbilstoši dažādiem sintaktiskā sakara veidiem latviešu valodā. Darbs galvenokārt balstīts funkcionālās sintakses atziņās, lielāko uzmanību veltot informācijas struktūras teorijai. Atslēg as vārdi — teikuma informācijas struktūra, aktuālais dalījums, tēma, rēma.

Doctoral thesis "Word order's communicative aspect in contemporary Latvian" includes analysis of word order communicative function in Latvian, as well as discussion of semantic, intonation related and other aspects, which influence the word order in Latvian. To describe the word order, a system of analysis for an aspect of communicative structure – information structure – has been developed, however the more detailed analysis has been made on a part of information structure – functional sentence perspective. By using "Balanced Corpus of Modern Latvian" and corpora derived from it, the functional sentence perspective has been discussed in possibly broad and varied language material, which during the funct ional sentence perspective analysis has been organized according to different syntactic relation types in Latvian. Thesis is mainly based on functional syntax findings, by drawing the main attention to the information structure theory. Keywords – sentence information structure, functional sentence perspective, theme, rheme.
Word order and its communicative function in Latvian
Keywords: Valodniecība; Latviešu sinhroniskā valodniecība; Latvian synchronous linguistics