Īsa svārstīga finanšu cikla novērtēšana CESEE reģiona valstīs - Bojāre, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Autore, ņemot vērā Eiropas valstu reģionālo tautsaimniecību un finanšu ciklu specifiskās raksturiezīmes, izstrādā metodes un rādītājus, kas ļauj noteikt un paredzēt pārmaiņas CESEE reģiona valstu īsajos un svārstīgajos finanšu ciklos. Autore sniedz pienesumu esošajām finanšu cikla izpētes teorētiskajām atziņām un metodikām, analizējot salīdzinoši mazāk pētīto īsu svārstīgu finanšu ciklu specifiku ierobežotas datu pieejamības apstākļos. Konstatējot Bāzeles standartizētās metodoloģijas kredītu pret IKP novirzes no ilgtermiņa tendences piemērošanas trūkumus CESEE reģiona valstīm, autore izstrādā pieeju īsu svārstīgu finanšu ciklu novērtēšanai, kura ļauj panākt labāku finanšu krīžu prognozēšanas spēju un sniedz informāciju cikliskas politikas īstenošanai. Atslēgas vārdi: īss svārstīgs finanšu cikls, CESEE, pretcikliskā kapitāla rezerve.

Author, considering specifics of European CESEE region economies and their financial cycles, develops methods and indicators for determining and predicting changes of short and volatile financial cycles. Author contributes to the existing theoretical insights and methods of financial cycle research by analysing less studied specifics of short volatile financial cycles with limited data availability. Noting the shortcomings of the Basel standardized methodology of deviation of credit to GDP ratio from its long-term trend for the CESEE region countries, author develops an approach for evaluating short volatile financial cycles attaining an improved ability to predict financial crises and providing information for the implementation of cyclical policy. Keywords: short volatile financial cycle, CESEE, countercyclical capital buffer.
Assesment of short and volatile financial cycle in CESEE region countries
Keywords: Ekonomika un vadība; Sociālās zinātnes; Social sciences