Rietumvalstis un naftas faktors 20.gs. 70. gados. - Kovaļa, Anna (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba izpētes mērķis ir, pamatojoties uz vēstures avotiem un literatūru, izanalizēt un atklāt, kādu iespaidu atstāja naftas faktors uz starptautisko situāciju un Rietumvalstu ekonomiku, politiku un sabiedrisko noskaņojumu 20. gadsimta 70. gados. Darba hronoloģiskās robežas aptver laika posmu no 1971. gada 14. februāra, kad tika noslēgta Teherānas vienošanās starp OPEC un naftas kompānijām, līdz 1979. gadam, kad notikumi Irānā izsauca otro enerģisko krīzi un naftas cenu kāpumu. Pētījumā uzsvars tiek likts uz 1973. gadā pirmo enerģisko krīzi un tās sekām, kā arī uz Rietumvalstu, īpaši ASV, skatījumu uz OPEC arābu valstu pielietoto „naftas ieroci”. Pētījuma ietvaros konstatēts, ka OPEC arābu valstu rīcību motīvi Rietumvalstīs netika pareizi saprasti, savukārt, OPEC loma 70. gados Rietumvalstīs tika pārvērtēta.

In final Master work’s aim is to analyze and discover the impact the oil factor left on international situation and economics, policies and public sentiment in Western countries during the 70s of 20th century. Work chronological boundaries cover the period from February 14, 1971, when Tehran agreements between OPEC and oil companies was signed, till 1979, when events in Iran caused the second energy crisis and oil prices peak. The research emphasizes the first energy crisis in 1973 and its consequences, as well as Western countries, particularly the U.S., views on OPEC Arab countries applied „oil weapon”. Research concludes that the motives of OPEC Arab countries were not properly understood in Western countries, and OPEC’s role in the 70s has beed overestimated in the West.
Western countries and Oil factor in the 70s of 20th century.
Keywords: Vēsture