AS SWEDBANK ieguldījumu fondu analīze - Dobums, Raivis (Latvijas Universitāte, 2022)
Tēmas izvēli un aktualitāti pamato tas, ka pie esošās situācijas, kas saistīts ar uzkrājumiem aktuāli ir veidot ilgtermiņa ieguldījumus vērtspapīros, piemēram, komercbankas Latvijā jau praktizē, tādu lietu kā 0% termiņdepozīts un līdz ar to iedzīvotājiem vairāk būtu jādomā par alternatīvām veidojot noguldījumus. Tas ir saistīts ar to, ka komercbankām par katru termiņdepozītu ir jāmaksā un līdz ar to tiek aktualizēta tēma par naudas līdzekļu ieguldīšanu vērtspapīros. Latvijā tāds zināmas komercbankas kā Swedbank un SEB bank saviem klientiem termiņdepozītu vietā piedāvā ieguldīt, piemēram, ieguldījumu fondos. Ieguldīšana fondos investoram var nodrošināt aptuveni vismaz 2% gadā ienesīgumu. Ienesīgums, protams, ir atkarīgs no situācijas pasaulē, ārējiem faktoriem, kas var ietekmēt svārstības tirgos un no ieguldījumu sabiedrības ieguldīšanas stratēģijas. Atkarīgs cik aktīva ir ieguldīšanas stratēģija, cik procenti tiek ieguldīts akcijās un obligācijas, kādos reģionos un uzņēmumos iegulda attiecīgais fonds. Bakalaura darba mērķis: Pētīt, balstoties uz literatūras un statistikas izpēti Swedbank Latvija ieguldījumu fondu darbību, novērtēt to konkurētspēju Latvijas tirgū, lai izstrādātu priekšlikumus to pilnveidošanai. Pētījuma bāze: AS Swedbank galvenā ēka, Swedbank filiāļu tīkls Latvijā, universitāšu studenti un nozares speciālisti, pētījumā piedalījās X investoru. Iegūtie rezultāti pēc anketēšanas liecina, ka respondenti ir izpratne par ieguldījumiem un investīcijām, iegūtas priekšzināšanas par finanšu instrumentiem, bet joprojām ir pārlieku konservatīvi un pieturās pie pārbaudītām stabilām vērtībām. Latvijas investoru konservatīvās domāšanas mainīšana pret mūsdienīgām investīcijām.

The choice and the spotlight of the topic is justified by the fact that, in the current situation related to stocks, long-term investment in securities, for example, commercial bank in Latvia are already practising, a case such as a 0% maturity position, and therefore citizens should think more about alternative deposits. This is due to the fact that commercial banks are required to pay for each of the terms of reference and therefore the topic of investing in securities in update. In Latvia, commercial banks such as Swedbank and SEB bank offer their clients to invest in investment funds, for example. Investing in fund can provide an investor with a return of around 2% a year. Profitability depends, of course, on the global situation, external factors that can influence fluctations in markets and the investment firms investment strategy. It depend on how active the investment strategy is, how much interest is invested in shares and bonds, in which regions and companies the fund concerned invests. Objective of bachelors work: Study based on studies of literature and statistics, Swedbank Latvia investment fund activities, assess their competitivness in the Latvian market in order to develop proposals for their development. Study base: AS Swedbank main building, Swedbank branch network in Latvia, university students and industry specialists, X investors participated in the study. The results obtained after testing show that respondents have an undertanding of investment and investment, acquired preknowledge of financial instrument, but are still overly conservative and stop proven sttable values. Changing the conservative thiking of Latvian investors against modern investments.
Analysis of Swedbank investment fund
Keywords: Ekonomika; Latvijas; investoru; konservatīvās; domāšanas; mainīšana