Eiropas Savienības agrārpolitikas ietekme uz lauku ainavas attīstību paugurotā reljefā - Rasiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2011)
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs liela nozīme ir ES Kopējai lauksaimniecības politikai (KLP), kas ietekmē gan tautsaimniecības attīstību, gan arī zemes izmantošanu un lauku ainavu. Pēc 2013.gada ir paredzēta KLP reforma, kas mainīs atbalsta saņemšanas kritērijus, tāpēc pētījuma mērķis bija noskaidrot ES agrārpolitikas nozīmi lauku ainavas attīstībā Taurenes pagastā. Pētījuma ietvaros tika veikts Taurenes pagasta lauksaimniecības zemju apsekojums, VPM un MLA atbalsta telpiskā sadalījuma analīze laikā no 2005. – 2009.gadam, iedzīvotāju viedokļa noskaidrošana aptaujā par ES KLP atbalsta maksājumu ietekmi uz lauksaimniecības zemju apsaimniekošanu, kā arī izdalīti apgabali, kas atbilst mazāk labvēlīgo reģionu identificēšanas vienotajiem kritērijiem. Pētījums parāda, ka Taurenes pagasta lauku ainava ir labā stāvoklī un ES atbalsta maksājumi ar katru gadu pieaug, bet, stājoties spēkā vienotajiem kritērijiem, Taurenes pagasts MLA atbalstu vairs nesaņems.

European Union's (EU) Common Agricultural policy (CAP) has a major role in affecting not only the national economy but also agricultural land use and rural landscape in EU Member States. After 2013 CAP reform is to be done, so the study is aimed to establish the role of the EU agricultural policy in rural landscape development in Taurene parish. Within the framework of study Taurene parish agricultural land survey was done, SAP and LFAP payments spatial distribution was analyzed from year 2005 down to year 2009, inhabitants questioning to ascertain opinion about EU CAP support influence to agricultural land management were conducted, as well areas, which applies to common criteria to identify less favored areas, were distributed. Study showed, that rural landscape in Taurene parish is in good condition and amount of EU support payments tend to increase each year, but when common criteria come into effect, Taurene parish won’t be able to qualify for LFA support.
Influence of European Union agricultural policy on rural landscape development in hilly regions
Keywords: Vides zinātne