Atbrīvošana no kriminālatbildības - Pāps, Roberts (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba izstrādes mērķis izpētīt Krimināllikumā 58. pantā noteiktos atbrīvošanas no kriminālatbildības veidus, analizējot gan tiesu spriedumus, gan juridisko literatūru. Darba gaitā tiek skaidrots atbrīvošanas no kriminālatbildības jēdziens, tiesiskie priekšnosacījumi, piemērošanas kārtība, tiesiskās sekas, kas rodas personai, kuru atbrīvo no kriminālatbildības, kā arī salīdzināts regulējums ar ārvalstīm. Rakstot šo darbu autors ir secinājis, ka ir nepieciešamas izmaiņas gan Krimināllikumā, gan Kriminālprocesa likumā, nosakot gan konkrētākus kritērijus amatpersonām, gan situācijas, kad personas vajadzētu reabilitēt, kā arī aprakstījis, ko Krimināllikumā vajadzētu iestrādāt no citu valstu krimināltiesībām. Tika noskaidrots, ka šis institūts, kā atsevišķa nodaļa, pastāv bijušajās PSRS valstu krimināltiesībās. Atslēgvārdi: Atbrīvošana no kriminālatbildības, kriminālprocess, krimināltiesības, personas vaina.

Bachelor paper aim is explore the Criminal Law article 58, where is defined exemption from criminal liability types, analyzing court judgments and legal literature. In bachelor paper is explain the exemption from criminal liability concept, the legal prerequisites, procedure for application and the legal effect, as well, as compare with other states laws. While writing this paper, author was concluded, that Criminal law and law who regulate a criminal proceedings, need an amendments, where would be possibility exonerate a person. Author is described what Latvian Criminal law need to adopt from other country’s law. It found that exemption from criminal liability as a individual chapter in states criminal justice are exist on ex-USSR countries. Keywords: exemption form criminal liability, criminal justice, criminal proceedings, person’s fault.
Exemption from criminal liability
Keywords: Juridiskā zinātne; Atbrīvošana no kriminālatbildības; kriminālprocess; krimināltiesības; personas vaina