Vienetapa rinoplastika. Deguna obstrukcijas ķirurģiskā ārstēšana - Kļimecs, Vadims (Latvijas Universitāte, 2013)
Bieži rinoplastikas pacienti griežas pēc palīdzības tikai dēļ estētiskai deguna korekcijai, un pat nedomā uzlabot deguna elpošanu, samazināt funkcionālus traucējumus vai risināt obstrukcijas problēmas. Deguna obstrukcija ir relatīvi bieža slimība pacientiem, kam tiek veikta rinoplastika; šādos gadījumos jārisina gan viņu funkcionālās, gan estētiskās problēmas. Tādēļ katram rinoplastikas ķirurgam jācenšas pilnībā izprast deguna ārējo un iekšējo anatomiju, deguna obstrukcijas diferenciāldiagnozi, pilnas deguna izmeklēšanas elementus un medicīniskās un ķirurģiskās ārstēšanas iespējas. Tikai pēc visu šo faktoru rūpīgas izvērtēšanas ar pacientu var apspriest atbilstošo operācijas un pēcoperācijas plānu.

Rhinoplasty patients often seek the medical help only for esthetic nasal correction and do not think about improving their nasal breathing, relieving functional disorders or solving their obstruction problems. Nasal obstruction is relatively common disease in patients undergoing rhinoplasty; both their functional and esthetic problems should be corrected in such case. Therefore each rhinoplastic surgeon should try to fully understand the external and internal nasal anatomy, differential diagnosis of nasal obstruction, elements of complete nasal examination and options of medical and surgical treatment. Only after evaluation of all these factors, an appropriate surgical and postoperative plan can be discussed with a patient.
Simultaneous rhinoplasty. Surgical treatment of nasal obstruction
Keywords: Medicīna