Autostops dzīves stila trajektorijās - Sondore, Baiba (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba nosaukums ir „Autostops dzīves stila trajektorijās”. Šajā bakalaura darbā autostops tiek aplūkots kā daţādu dzīves stilu sastāvdaļa, kuru piekopj daţādu sociālu grupu pārstāvji. Autostops apskatīts kā viena no dzīves stila trajektorijām dzīves gājumā. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kādas dzīves stila pazīmes raksturo pārvietošanos ar autostopiem, kādi faktori motivē šo izvēli un kādu pārmaiľu rezultātā indivīdi izslēdz autostopu no sava dzīves stila. Lai ievāktu empīrisko materiālu, tika izmantotas mutvārdu vēstures intervijas, savukārt datu analīzē izmantotas datos pamatotās teorijas kodēšanas metodes. Iegūtajos rezultātos tika identificēti būtiskākie izvēli stopēt motivējošie faktori, kā arī autostopu raksturojošās dzīves stila pazīmes. Iezīmējās arīdzan daţādas autostopa trajektorijas, kurās identificējami noteikti pagrieziena punkti, kas veicinājuši autostopa pārtraukšanu. Atklājās arī, kā daţādas pārmaiľas reizēm tiek saskaľotas ar autostopu. Atslēgas vārdi: autostops, stopēšana, dzīves stils, dzīves gājums, trajektorijas, pagrieziena punkti, mutvārdu vēsture.

The name of the bachelor thesis is „Hitchhiking in lifestyle trajectories”. In this bachelor thesis autostop is examined as a part of different lifestyles, which is practiced by representatives of different social groups. Autostop is viewed as one of life long lifestyle trajectories. Objective of the bachelor thesis is to determine, which lifestyle signs are characterized by using autostop, which factors motivate this choice, and which changes can result in excluding autostop from ones lifestyle. Oral history interviews were used to gain experiential material, however grounded theory coding methods are used for data analysis. The key factors for motivating the choice to autostop were identified in the obtained results, as well as characteristic lifestyle signs of autostop. Also different autostop trajectories were marked, in which certain turning points can be identified, that have contributed to discontinuation of autostop. Information on how different changes can occasionally be coordinated with autostop were revealed, too. Key words: autostop, hitchhiking, lifestyle, life course, trajectories, turning points, oral history.
Hitchhiking in lifestyle trajectories
Keywords: Socioloģija