Devona Ogres svītas nogulumieži atsegumos Abavas un tās pieteku krastos: sastāvs, uzbūve un veidošanās apstākļi - Ozola, Dana (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā mērķis ir raksturot Abavas un tās pieteku krastu atsegumos sastopamo Ogres svītas nogulumiežu sastāvu, uzbūvi, izdalīt to fācijas un raksturot to veidošanās apstākļus. Kalnmuižas, Abavas Velnalas un Langsēdes atsegumos ir sastādīti ģeoloģiskie griezumi, ņemtajiem paraugiem veikta granulometriskā analīze, raksturoti paleostraumju virzieni, izdalītas fācijas un fāciju secības. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka Ogres svītas nogulumieži tagadējā Velnalas apkārtnē ir veidojušies dominējot fluviālajiem procesiem. Tagadējā Kalnmuižas apkārtnē ir veidojušies, mijoties fluviālajiem procesiem un plūdmaiņu ietekmei. Savukārt, Ogres svītas nogulumieži tagadējā Langsēdes atseguma apkārtnē arī ir veidojušies mijoties fluviālajiem procesiem un plūdmaiņu ietekmei, pie tam ir būtiski mainījusies hidrodinamiskā režīma aktivitāte. Atslēgas vārdi: Devons, klastiskā sedimentācija, fāciju analīze, granulometriskā analīze, paleostraumju virzieni.

The objective of this thesis is to give description of deposits of the Devonian Ogre Formation at the Abava river and its tributaries: their composition, structure, facies and origin as well. Geological sections were composed in Kalnmuiža, Abavas Velnala and Langsēde outcrops. Specimens were taken to analyze grain size, the directions of palaeostreams have been analysed, facies and their sequences were divided. As a result a conclusion was made that sedimentary rocks of the Ogre Formation, present in Velnala area, were formed under dominating fluvial processes. Deposits present in Kalmuiža area were formed under alternate fluvial processes and tidal influence. Sedimentary rocks of the Ogre Formation present in Langsēde outcrop were subjected to the influence of alternate fluvial processes and tidal influence as well, but the hydrodynamic activity has changed substantially. Keywords: Devonian, clastic sedimentation, facies analysis, grain size analysis, palaeostream directions
Deposits of the Devonian Ogre Formation in outcrops at the banks of the Abava River and its tributaries: composition, structure and origin
Keywords: Ģeoloģija