Dzimumneitrāla valoda: latviešu un angļu valodas salīdzinājums - Bitāne, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba nosaukums ir „Dzimumneitrāla valoda: latviešu un angļu valodas salīdzinājums”. Šī darba apjoms ir 60 lappuses. Darbs satur 11 attēlus un 66 izmantotās literatūras avotus. Maģistra darba mērķis ir izpētīt dzimumneitrālas izteiksmes iespējas latviešu un angļu valodā. Maģistra darbu veido trīs nodaļas. Pirmajā nodaļā tiek aplūkota iekļaujoša valoda un piekļūstamības jēdziens, otrajā nodaļā tiek pētīta dzimtes kategorija valodā, un trešajā – izklāstīta intervija ar LGBTQ+ kopienas pārstāvi un apkopoti profesionālu tulkotāju un tulku aptaujas rezultāti. Atslēgvārdi: dzimte, dzimums, nebināri vietniekvārdi, iekļaujoša valoda, dzimumneitrāla valoda, LGBTQ+.

The theme of this Master Thesis is “Gender-Neutral Language: Latvian and English Comparison”. The volume of the Thesis is 60 pages. There are 11 figures, and 66 references. The aim of this work is to research the opportunities of non-binary expression in the use of Latvian and English. The Master Thesis consists of three chapters. The first chapter offers an insight into the perspective of an inclusive language and the term of accessibility. The second chapter researches the gender category in language. The third chapter consists of the emperical part of the research, i.e., an interview with an LGBTQ+ member, and the results of a survey spread to professional translators and interpreters. Key words: gender, sex, non-binary pronouns, inclusive language, gender-neutral language, LGBTQ+.
Gender-Neutral Language: Latvian and English Comparison
Keywords: Valodniecība; dzimte; dzimums; nebināri vietniekvārdi; iekļaujoša valoda; dzimumneitrāla valoda