Konverģences nepietiekamības saistība ar supresiju - Vektere, Elīna (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 28 lappusēm. Tas satur 10 attēlus, 1 tabulu, 31 literatūras avotu atsauksmi. Atslēgas vārdi: konverģence, konverģences nepietiekamība, supresija, binokulārā konkurence. Darba mērķis: Noteikt, kā mainās binokulārās konkurences supresijas dziļums, atkarībā no tā, vai ir konverģences nepietiekamība, vai nav un pierādīt, ka pie konverģences nepietiekamības ir lielāks binokulārās konkurences supresijas dziļums. Subjekti: eksperimentā piedalījās 26 cilvēki (11 vīrieši un 15 sievietes vecumā no 19 līdz 42 gadiem), kas tika iedalīti 2 grupās – 1.kontrologrupa – 18 asimptomātiski cilvēki. 2.8 cilvēku grupa, kuriem novērota konverģences nepietiekamība ar vienas acs fiksācijas izzušanu. Metode: Eksperimenta mērījumu veikšanai izmanto īpaša datorprogramma, ar kuras palīdzību eksperimenta dalībniekam tiek rādīti sinusoidālu svītru režģu stimuli. Tiek izmantotas šķidro kristālu brillītes, lai atdalītu abu acu attēlus. Programmā tiek izmantota piespiedu izvēles psihofizikālā metode. Vadošās acs attēls palika nemainīgs, mērījuma laikā programma nejauši izvēlas, vai nevadošās acs attēls būs redzams, vai nē – abu iespēju varbūtība ir līdzvērtīga. Supresijas dziļuma izmaiņas ir tieši proporcionālas kontrasta sliekšņa izmaiņām, tādējādi no iegūtajiem rezultātiem var spriest par binokulārās konkurences supresijas dziļuma izmaiņām. Rezultāti: Rezultāti parādīja, ka attālinoties konverģences tuvuma punktam, palielinās binokulārās konkurences supresijas dziļums. Secinājumi: 1.Binokulārās konkurences supresijas dziļums ir vidēji cieši lineāri saistīts ar konverģences tuvuma punkta attālumu. (R = 0,57635) 2.Binokulārās konkurences supresijas dziļums ir mazāks subjektiem ar normālu konverģences tuvuma punktu, salīdzinot ar konverģences nepietiekamību. 3.Statistiski salīdzinot 3 izdalītās grupas, konverģences tuvuma punkts būtiski ietekmē binokulārās konkurences supresijas dziļuma vērtību.

This work is written on Latvian and contains 28 pages of text, 10 pictures, 1 table and 31 references. Key words: convergence, convergence insufficiency, suppression, binocular rivalry. The purppose: To identify how is changing the depth of binocular rivalry suppression on subjects with and with no convergence insufficiency and to prove that subjects with convergence insufficiency have deeper suppression. Subjects: 28 adults aged 19 – 42 years were divided into two groups: 1.Control group – contains 20 asymptomatic persons. 2.Group contains 8 persons with convergence insufficiency. Method: There was used a specially constructed computer program. There were presented a small area of grating to each eye, with one eye’s grating orthogonal to the other. Also were used liquid crystal spectacles to separate eyes. The maximum of contrast with these spectacles is 68%. In this program was used psychophysical forced choice method. The image of dominant eye was remained constant, but the image of other eye was changing. On the process program accidentally chose – will the nondominant eye see the image, or not. Both possibilities are equal. As the depth of suppression is changing in proportion with contrast we can judge about the depth of suppression from results. Results: Results showed if the near point of convergence is increasing, the suppression of binocular rivalry is increasing too. Conclusions: 1.The depth of binocular rivalry suppression is medium close connected with near point of convergence. (R = 0,576350 2.Subjects with convergence insufficiency have greater depth of binocular rivalry suppression than subjects with normal near point of convergence. 3.Statistical analysis of 3 distributed groups, shows that near point of convergence essentially affect the value of depth of binocular rivalry suppression.
Convergence insufficiency relationship with suppression
Keywords: Fizika