Nereģistrēta preču zīme kā pamatojums preču zīmes reģistrācijas atzīšanai par spēkā neesošu - Veidemane, Laima (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt, kādi ir priekšnoteikumi, lai nereģistrēta preču zīme varētu būt pamatojums reģistrētas preču zīmes atzīšanai par spēkā neesošu. Darbā tiek pētītas likuma “Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm” tiesību normas, saskaņā ar kurām ir iespējams atzīt preču zīmes reģistrāciju par spēkā neesošu, pamatojoties uz nereģistrētu preču zīmi. Darbā tiek noteikts, kādi ir nereģistrētas preču zīmes konstatēšanas un izmantošanas kritēriji, lai nereģistrēta preču zīme varētu būt pamatojums preču zīmes reģistrācijas atzīšanai par spēkā neesošu. Tāpat tiek analizētas nereģistrētas plaši pazīstamas preču zīmes un noteikti gadījumi, kad nereģistrēta preču zīme var būt pamats Eiropas Savienības preču zīmes apstrīdēšanai. Autore secina, ka praksē likumā “Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm” noteiktie nereģistrētās preču zīmes izmantošanas kritēriji netiek detalizēti analizēti un vērtēti atsevišķi, bet gan virspusēji. Autore arī secina, ka nereģistrētu preču zīmju aizsardzības priekšnoteikumus būtu nepieciešams pielīdzināt reģistrētu preču zīmju aizsardzības kritērijiem.

The goal of the master’s thesis is to research the prerequisites that allow an unregistered trademark to be grounds for invalidation of trademark registration. The thesis examines the provisions for the Law “On trademarks and indications of geographical origin”, in accordance to which it is possible to invalidate the registration of a trademark, based on an unregistered trademark. The thesis reviews the criteria for the identification and use of an unregistered trademark that allow it to be the reason for invalidation of trademark registration. Additionally, the thesis reviews well-known unregistered trademarks and specific cases, where an unregistered trademark can be used to dispute a European Union trademark. The author concludes that in practice the criteria for use of an unregistered trademark defined in the Law “On trademarks and indications of geographical origin” are not thoroughly analysed and individually reviewed, but are rather reviewed superficially. The author concludes that the prerequisites for the protection of unregistered trademarks should be equalized with the criteria for the protection of registered trademarks.
Non-registered trademark as a ground for invalidation of trade mark registration
Keywords: Juridiskā zinātne; preču zīmju aizsardzība, Eiropas Savienības preču zīme.; nereģistrēta preču zīme; nereģistrēta plaši pazīstama preču zīme; Eiropas Savienības preču zīme