Rakstības stilu attīstība senajā Ķīnā līdz Cjiņ dinastijai - Jurso, Marija (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī darba nosaukums ir “Rakstības stilu attīstība senajā Ķīnā līdz Cjiņ dinastijai”. Ķīnas rakstība ir viena no senākajām rakstības sistēmām pasaulē, un tā joprojām tiek plaši lietota ikdienā arī mūsdienās. Laikmetu gaitā tā ir mainījusies, tomēr rakstības un zīmju veidošanas pamatprincipi ir izveidojušies jau pirms Cjiņ periodā, kas aptver laiku no civilizācijas aizsākumiem Ķīnā, līdz pirmās centralizētās Cjiņ impērijas izveidošanai 221.g.p.m.ē. Šī darba mērķis ir izpētīt rakstības attīstību Ķīnā pašos senākājos posmos un rakstīšanas stilu atšķirības un izmaiņas tajos. Šī darba ietvaros tiek apskatīti senākais līdz šīm zināmais dzjaguveņ (Šan dinastijas laika zīlēšanas kaulu un bruņurupuču bruņu uzraksti), bronzu uzraksti (Rietumu un Austrumu Džou periods), Zīmoga raksts, un reģionālās variācijas rakstības stilos Karojošo Valstu periodā. Tiek skatītas arī attiecības starp oficiālo standarta rakstīšanas stilu un praktisko ikdienā izmantoto stilu, kas ir saistīts ar jaunā Ierēdņu raksta izveidošanos un pārēju no piktogrāfiskā zīmju veidošanas principa uz abstraktāku līniju konstrukciju. Darbs ietver arī pielikumu ar ilustrācijām.

The name of this work is “The Developement of Writing Styles in Ancient China until Qin Dynasty”. Chinese writing is one of the oldest writing systems in the world, and it is still widely used in everyday life. It has changed with the time, but the basic principles of writing and character building have been developed already in the period before Qin, that is the time from the beginning of civilization in China until the establishing of the first centralized Qin empire in 221 B.C. The aim of this work is to investigate the developement of writing styles in China in the most ancient periods and the differences in writing styles, changes in them. In this work are examined the oldest known script jiaguwen (Shang dynasty oracle bone and tortoise plastron inscriptions), bronze inscriptions (Western and Eastern Zhou periods), Seal script and regional variations in writing styles of the Warring States period. Also the relationship between the official writing style and practically used in everyday life, that led to the developement of the new Official script, and change from pictographic principle of composing characters to more abstract line construction. Work includes also an Annex with illustrations.
The Development of Writing Styles in Ancient China until Qin Dynasty
Keywords: Āzijas studijas