Mobilās tehnoloģijas 2. tipa diabēta ārstēšanas procesa efektīvitātes pārraudzībai - Amirovs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma: 2. tipa diabēta pacientu medikamentozas ārstēšanas procesa digitāla pārraudzība. Otrā tipa diabēts ir hroniska saslimšana, kam raksturīga insulīna neefektīva darbība un hiperglikēmija. 2. tipa diabēta slimnieku skaits pasaulē mērāms simtos miljonos (2019. gadā - 463 miljoni), un skaitlis turpina pieaugt. Nosakot pacientiem medikamentozo ārstēšanu, ir jāveic regulāra, multimodālā pārraudzība, izvērtējot subjektīvo un objektīvo faktoru kopumu ar mērķi noteikt, vai pacientam ir aizdomas par medikamentu blakņu rašanu, ārstēšanas efektivitātes pazemināšanu un komplikāciju veidošanu. Šāda digitāla sistēma spētu ne tikai noteikt šos faktorus, atvieglot ārstēšanu, bet arī nodrošināt ekosistēmu pacientu kohortu atpazīšanai laicīgai ārstēšanas pieejas maiņai, kā arī potenciālai iesaistei klīniskajos pētījumos. Bakalaura darba ietvaros tiek izpētīta 2. tipa diabēta ārstēšanas procesa pārraudzības problemātika, veikta literatūras analīze, kā arī iesaistīto pušu intervēšana. Autors veido eksistējošo risinājumu analīzi, norādot uz klasiskām metodēm, kā arī digitālo rīku izmantošanu, izvērtējot tehnoloģiskos un specifiskos trūkumus. Balstoties uz iepriekšminēto, tiek izstrādāta risinājuma vīzija, kas ietver sevī tehnoloģiskos moduļus datu vākšanai, drošībai, komunikācijai ar pacientu, kā arī dinamiskai analītikai ar mērķi noteikt riskus augstāk minētiem faktoriem. Balstoties uz problemātikas analīzi un risinājuma vīziju, autors definē hipotēzi un izstrādā tehnoloģisko risinājumu, kas ļauj veikt hipotēzes validāciju reālajos apstākļos.

The topic of the bachelor's thesis: Mobile technology for type 2 diabetes treatment process efficacy monitoring. Type 2 diabetes is a chronic disease characterized by ineffective insulin action and hyperglycaemia. The number of people with type 2 diabetes in the world is in the hundreds of millions (463 million in 2019), and the number continues to grow. When prescribing medication to patients, regular, multimodal monitoring should be performed, assessing a set of subjective and objective factors to determine whether the patient is suspected of having adverse drug reactions, reducing treatment efficacy, and developing complications. Such a digital system would not only identify these factors, facilitate treatment, but also provide an ecosystem for recognizing patient cohorts for timely change of treatment approach as well as potential involvement in clinical trials. Within the frames of the bachelor's thesis, the problems of monitoring the treatment process of type 2 diabetes are studied, the analysis of the literature is performed, as well as the interviewing of the involved parties. The author creates an analysis of existing solutions, pointing to classical methods, as well as the use of digital tools, evaluating technological and specific shortcomings. Based on the above, a vision of the solution is developed, which includes technological modules for data collection, security, communication with patients, as well as dynamic analytics with the aim to identify risks to the above factors. Based on the analysis of the problem and the vision of the solution, the author defines the hypothesis and develops a technological solution that allows to validate the hypothesis in real conditions.
Mobile technology for type 2 diabetes treatment process efficacy monitoring
Keywords: Datorzinātne; 2. tipa diabēts; cukura diabēts; lietotne diabēta pārraudzībai; ārstēšanas procesa digitāla pārraudzība; t2d