Emociju veidošanas (Emotion Crafting), emocionālās ēšanas pazīmju un disfunkcionālu metakognīciju sakarības pieaugušajiem - Lorence, Luīze (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības un dzimumatšķirības pastāv starp emociju veidošanu, emocionālās ēšanas pazīmēm, disfunkcionālām metakognīcijām, ķermeņa masas indeksu (ĶMI) pieaugušajiem. Pētījumā piedalījās 397 pieaugušie, 320 sievietes (81%), 77 vīrieši (19%) vecuma grupā no 18 līdz 70 gadiem (M=35,43). Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas – Emociju veidošanas aptauja, Emocionālās ēšanas aptauja un Metakognīciju aptaujas vajadzība kontrolēt domas un raižu nekontrolējamības apakšskalas. Pētījuma rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības starp emocionālās ēšanas pazīmēm, ķermeņa masas indeksu, disfunkcionālām metakognīcījām par raižu nekontrolējamību, negatīvas saistības starp emocionālās ēšanas depresijas skalas rādītāju un emociju veidošanas apzināšanās aspektu. Emociju veidošana statistiski nozīmīgi saistās ar disfunkcionālām metakognīcijām. Pastāv statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības emocionālās ēšanas pazīmju, emociju veidošanas rīcības aspekta un disfunkcionālu metakognīciju rādītājos. Demogrāfiskie rādītāji, ĶMI un disfunkcionālās metakognīcijas par raižu nekontrolējamību prognozē emocionālās ēšanas rādītāju pieaugušajiem.

The aim of the research was to identify the relationship and gender differences between emotion crafting, signs of emotional eating, disfunctional metacognition, and body mass index (BMI) for adults. The participants of the research were 397 adults, 320 women (81%), 77 men (19%) in the age groups from 17 to 70 (M=35.43). Three scales were used in the research: – The Emotion Crafting Scale, The Emotional Eating Scale, and The Metacognitions Questionnaire (the subscales of the need to control thoughts, and negative beliefs about uncontrollability). The results of the research indicate statistically significant positive correlations between emotional eating signs, body mass index (BMI), disfunctional metacognitions concerning negative beliefs about uncontrollability, and negative correlations between the emotional eating depression scale index and the awareness component of emotion crafting. Statisticaly significant correlations have been identified between emotion crafting and disfunctional metacognitions. There are statistically significant gender differences in emotional eating signs, emotion crafting, and dysfunctional metacognitions. The demographic indicators, BMI and disfunctional metacognitions with regard to negative beliefs about uncontrollability predict the emotional eating index for adults.
The Relationship between Emotion Crafting, Emotional Eating and Dysfunctional Metacognition in adults
Keywords: Psiholoģija; emociju veidošana; emocionālā ēšana; disfunkcionālas metakognīcijas; emotion crafting; emotional eating