Latvijas Republikas un Šveices Konfederācijas nodokļu sistēmu ietekmes uz uzņēmumu konkurētspēju salīdzinājums - Azace, Dace (Latvijas Universitāte, 2010)
Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos, kad Latvijas ekonomika ir recesijas fāzē, Latvijai ir jāmācās no citu valstu pieredzes, lai atjaunotu ekonomikas izaugsmi. Šādos apstākļos ir noderīgi mācīties no citu valstu pieredzes. Darbā tiek apskatīta atšķirība starp Latvijas un Šveices nodokļu sistēmām un to ietekmi uz uzņēmējdarbību Darba mērķis ir veikt salīdzinājumu starp Šveices un Latvijas nodokļu sistēmu ietekmi uz uzņēmuma konkurētspēju, kā arī izstrādāt secinājumus un izteikt priekšlikumus Latvijas uzņēmēju konkurētspējas paaugstināšanai. Rezultātā ir noskaidrots, ka atsevišķas Šveices nodokļu sistēmas jomas, piemēram, pievienotās vērtības nodoklis, sociālās apdrošināšanas maksājumi, ir konkurētspēju veicinošas, kamēr uzņēmumu ienākumu nodokļa likme un uzņēmumu izveidošanas izmaksas ir izdevīgākas Latvijā. Atslēgvārdi: nodokļu sistēma, konkurētspēja, rūpniecība

In current economic climate, when the Latvian economy is in a recession phase, Latvia should learn form the experience of other countries to restore economic growth. The paper examines the difference between the Latvian-Swiss tax system and its impact on business The objective is to make a comparison between the impact on competitiveness of Swiss and Latvian tax systems, as well as draw conclusions and make suggestions that could help improve the competitiveness of Latvian entrepreneurs. As a result it is concluded that that certain areas of Swiss tax system, such as value added tax, social security payments, contribute to competitiveness, while the corporate income tax rate and corporate production costs are more advantageous in Latvia. Key words: taxation, competitiveness, industry
Comparison On Impact of Tax Systems on Business Competition in Republic of Latvia and Swiss Confederation
Keywords: Vadībzinātne