Nacionālie diskursi laikrakstos "Jaunākās ziņas" un "Segodņa" laika posmā pirms 1. un 2. Saeimas vēlēšanām - Geistarts, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā „Nacionālie diskursi laikrakstos „Jaunākās Ziņas” un „Segodņa” laikaposmā pirms 1. un 2.Saeimas vēlēšanām” aplūkota nacionālo diskursu konstruēšana divos no sava laika lielākajiem dienas laikrakstiem Latvijā – „Jaunākās Ziņas” un „Segodņa” – 1. un 2. Saeimas pirmsvēlēšanu periodā. Darba teorētiskajā daļā īsumā aplūkoti nacionālie jautājumi multietniskās sabiedrībās, sniegts pārskats par etnisko situāciju Latvijā divdesmito gadu pirmajā pusē un aplūkoti analizētie laikraksti. Empīriskā materiāla analīzē izmantota vēsturiskās diskursa analīzes pieeja, kuras rezultāti ir papildināti ar kontentanalīzes datiem. Pētījuma rezultāti parāda, ka „Jaunāko Ziņu” diskursi bieži ietvēra negatīvu attieksmi pret citām minoritātēm, kamēr laikrakstā „Segodņa” konstruētie diskursi bija daudz mērenāki un orientēti uz sadarbību. Atslēgas vārdi: „Jaunākās Ziņas”, „Segodņa”, nacionālie diskursi, Saeimas vēlēšanas, etniskās minoritātes

In bachelor’s work „National discourses in newspapers "Jaunākās ziņas" and "Segodniya" before parliamentary elections of 1st and 2nd Saeima” has been researched construction of national discourses in two of the biggest daily newspapers of their time in Latvia – „Jaunākās Ziņas” and „Segodniya” – during the pre-election time of 1st and 2nd Saeima. In theoretical part of the paper has been briefly discussed national issues in multi-ethnic societies, provided overlook of ethnic situation in Latvia in early twenties and overlooked analyzed newspapers. For empirical analysis has been used discourse-historical approach, supplemented with some data gathered by content-analysis. The results show that discourses “Jaunākās Ziņas” often contained negative attitude towards other ethnic groups while discourses constructed in “Segodniya” were more moderate and orientated towards cooperation. Key words: “Jaunākās Ziņas”, “Segodniya”, national discourses, elections of Saeima, ethnic minorities
National discourses in newspapers "Jaunākās ziņas" and "Segodna" before parliamentary elections of 1st and 2nd Saeima
Keywords: Komunikācijas zinātne