Gastrošīzes aprūpes pamatprincipi jaundzimušajiem bērniem - Artajeva, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2017)
Autors veica pētījumu uz tēmu ‘Gastrošīzes aprūpes pamatprincipi jaundzimušājiem bērniem’. Darba tēma tika izvēlēta dēļ tās aktualitātes. Gastrošīze ir viena no biežāk sastopāmiem vēdera dobuma priekšējas sienas defektiem gan ārzemēs, gan Latvijā. Pētījuma tika veikts mērķi – izpētīt gastrošīzes aprūpes pamatprincipus māsas darbā jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā. Darba pētījuma uzdevumi bija sēkojoši: 1. veikt zinātniskās literatūras un pētījumu analīzi; 2. izstrādāt pētījuma instrumentu; 3. veikt pētījumu; 4. apkopot un analīzet iegūtos datus un 5. veikt secinājumus. Tika izvīrzīts pētījuma jautājums, kas skan sēkojoši – kā māsas īsteno gastrošīzes aprūpes pamatprincipus jaundzimušājiem bērniem? Pētījumām tika izvēlēta kvalitatīva pētniecības metode, kur ka pētījuma instruments bija izstrādāta intervija. Intervija sastāvēja no 10 jautājumiem. Pētījuma dalībnieki ir medicīnas personāls, kas strādā jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā – māsas. Pētījumā piedalījas 7 strādājošas māsas dažāda vecuma grupās un dažādu darbas stāžu. Pēc iegūtajiem un aprakstītiem rezultātiem var secināt, ka jaundzimušo intesīvās terapijas nodaļā, pirmsoperācijas un pēcoperācijas perioda aprūpes pamatprincipi būtiski neatšķīras. Galvēnie aspekti, kuri ir jāīsteno māsām ir – intravenozas pieejas nodrošināšana, eventerēto orgānu aprūpe, brūces apstrāde un vitālo rādītāju kotrole, kā arī atsāpināšana. Pirmsoperācijas periodā viens no galvēnājiem aprūpes pamatprincipiem ir eventerēto orgānu aprūpe. Kurā ietilpst siltuma un mitruma saglābāšana, sterelitātes nodrošināšāna, kā arī orgānu pasargāšana, ietīnot tos plēvē. Pēcoperācijas periodā: 1. parentērālas barošanas nodrošinājuma; 2. vītālo rādītaju kontrole un 3. bērna pozicionēšana. Biežākās aprūpes problēmas ar kuriem var saskārties, sniezdot aprūpi ir bērna pozicionēšana, nemiers un infekcijas attīstības sakarā ar vaļēju brūci. Aprūpes problēmu risinājumi, kurus pielieto māsas, lai mazinātu problēmu rašanos ir higiēnas ievērošana (roku mazgāšana, cimdu lietošana), bērna pozicionēšana un brūces atbilstoša aprūpe. Kā arī intervijas laikā tika noskaidrtos, ka vecāku klātbūtne pozitīvi ietekmē bērna ārstēšanos, kā arī iesaistīšanas bērna aprūpē, sākot ar mazu, pārējot uz vairāku iesaistīšanu aprūpē.

The author of this paper has done a research into – «nursing care principles of the neonatal period with gastroschisis». The subject was chosen due to the demand for the research. Gastroschisis is one of a several very common defects that affect the outer layer of the abdominal wall, not only in Latvia, but also overseas. The target of this research, was to investigate the methods of the paediatric nurses care for newborns with gastroschisis, whilst in the intensive care unit for newborn babies. The aims of this were: 1. To complete an analysis of scientific literature and investigations; 2. To create an instrument to asses research;3. To conduct an investigation; 4. To summarise and analyse the results; 5. To ascertain aconclusion. During the investigation one of the focuses was; how do the nurses carry out the methods aimed at the care for newborns with gastroschisis? A qualitative method was chosen for the research, where an interview was a chosen instrument, which consisted of 10 questions. Participants of this research were medical professional and nurses who were working in the newborn intensive care unit. Participants consisted of 7 nurses with different ages and work experience. From the collected results it can be concluded that, the methods of care for the newborns before and post-operative are not that different. Major aspects that nurses had to follow were, providing intravenous access, care and protection of exposed organs, care and dressing of the wounds and scar, control of life indicators and pain relief. Major aspects in pre-operative periods were, care and protection of organs that are exposed and are not within the abdominal cavity. This included; providing the right humidity and temperature as well as the sterility and protection of equipment by wrapping them in cling film. Major aspects in post operative period are providing parenteral nutrition, control of vital life indicators and position of the newborn. There were general problems which could occur whilst taking care of the newborn, such as limited positioning of the newborn and unsettling and risk of an infection entering through an open wound. Preventative actions that nurses would take in order to avoid occurrence of any complications were, following hygiene rules, careful positioning of the newborn, and appropriate care of the wound. Results of the interview also showed that; having parents around with their newborn has a positive effect on the recovery process of the newborn, as well as including parents in the daily care routine of the baby, starting with simple procedures and slowly moving to more difficult tasks
Nursing Care Principles of the Neonatal Period with Gastroschisis
Keywords: Medicīna; gastrošīze; jaundzimušais; grūtniecība; diagnostika; pirms un pēcoperācijas periods