Vides un veģetācijas izmaiņas Raganu purva attīstības gaitā - Pommere, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Vides un veģetācijas izmaiņas Raganu purva attīstības gaitā” Raganu purvā veikto lauka pētījumu un iegūto purvu veidojošo nogulumu sastāva un nogulumu botāniskā sastāva analīzēs iegūtie rezultāti ļauj secināt par vides un veģetācijas izmaiņām Raganu purva attīstības gaitā. Bakalaura darbā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka Raganu purvs ir izgājis pilnu purva attīstības ciklu, savu attīstību sācis kā zemā tipa purvs, tad pārejas un pēc tam augstā tipa purvs, ko atspoguļo botāniskā sastāva analīžu rezultāti. Sadalīšanās pakāpes analīzes dati norāda uz būtiskām vides izmaiņām, kā rezultātā mainījās kūdru veidojošo augu barošanās no gruntsūdeņiem uz nokrišņiem un kūdras tips. Karsēšanas zudumu analīzes rezultāti liecina par stabiliem kūdras veidošanās un uzkrāšanās apstākļiem purva attīstības gaitā. Darbs sastāv no 41 lappuses, 20 attēliem, 44 literatūras avotiem un 4 pielikumiem.

The results obtained in the frame of the Bachelor Thesis "Environmental and vegetation changes during the development of the Raganu Bog" from the field studies carried out in the Raganu Bog and the laboratory analyses of the peat decomposition and botanical composition allow to conclude about the environmental and vegetation changes during the development of the Raganu Bog. The study carried out in the bachelor thesis has shown that Raganu Bog has undergone a complete cycle of peatland development, starting its development as a fen, then a transitional and then a raised bog, as reflected by the results of the botanical composition analyses. The data of decomposition analysis indicate a significant change in the environment conditions, resulting in a change in the feeding of peat-forming plants from groundwater to precipitation, as well as, in the peat type. The results of the loss on ignition analysis indicate stable conditions for peat formation and accumulation during the development of the bog. The thesis consists of 41 pages, 20 figures, 44 references and 4 appendices.
Environmental and vegetation changes during the development of Raganu Bog
Keywords: Vides zinātne; kūdra; botāniskais sastāvs; sadalīšanās pakāpe; karsēšanas zudumu analīze