Brīvības atņemšanas izpilde - Miļuhins, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2014)
Gan brīvības atņemšana, gan apcietinājums paredz ieslodzītas personas pārvietošanas un tiesību ierobežojumus. Dotajā darbā apskatīta tieši brīvības atņemšana, ar kuru jāsaprot soda izciešanu priekš jau notiesātajām personām. Turpat darbā dažkārt, tiks salīdzināts apcietinājums, kā drošības līdzeklis un brīvības atņemšana, kā soda veids. Darba mērķis ir brīvības atņemšanas izpildes izpēte. Dotajā darbā autors mēģina novērtēt brīvības atņemšanas, ka vienu no stingrākajiem soda veidiem, sociāli ¬– tiesisko dabu, izpildes mehānismu un mērķus. Darba izstrādāšanas gaitā tika vērtēti tādi jēdzieni un kategorijas, kuri atspoguļo brīvības atņemšanas būtību un izpildi. Tika sniegti priekšlikumi par brīvībās atņemšanas izpildi, Kriminālsodu izpildes normatīvo aktu pilnveidošanu, brīvības atņemšanas vietu efektivitātes palielināšanu. Apskatīti notiesāto tiesiskā statusa izpratnes problēmas un brīvības atņemšanas iestāžu darbinieku statuss un loma brīvības atņemšanas izpildē, Resocializācijas jēdziena izpratne un veidi, kā arī problēmas. Brīvības atņemšana tiks analizēta kā kriminālsods un kriminālsoda realizācijas veids. Brīvības atņemšanu piedāvāts aplūkot no sekojošiem aspektiem: tieslietu uzdevuma, sociālas politikas attiecībā pret notiesātajiem, starptautisko tiesību prasību attiecībā pret notiesātajiem. Tiek analizēta galvenā brīvības atņemšanas pazīme – izolācija (no sabiedrības). Šaurāka nozīmē izolācija paredz materiāli tehniskos līdzekļu kopumu un organizatoriskos pasākumus, lai noturēt notiesāto zem uzraudzības konkrētajā brīvības atņemšanas vietā ar noteikto uzturēšanas režīmu. Plašākā nozīmē izolāciju saprot ar noteikto sociāli tiesisko un organizatorisko pasākumu kopumu, kas palīdz uzturēt notiesātos attiecīgajos sadzīves apstākļos, kas sekmē notiesāto resocializāciju.

Currently the work deals directly with custody, which should be understood as sentence for already convicted persons. Both imprisonment and detention for detained persons movement restrictions. At work sometimes, will be compared to detention as a security measure and imprisonment as punishment. The aim is to research the execution of custodial. Currently the author of the work tries to evaluate the detention as that one of the toughest punishment, socially the legal nature of the enforcement mechanisms and targets. While developing the work where evaluated the concepts and the category that reflects the nature of imprisonment and execution. Proposals were made for the execution of imprisonment, criminal enforcement of regulatory enactments, in places of detention for increasing efficiency. Researched convicted of the legal status of understanding the problem and penitentiary staff status and role of prison performance, concept of resocialization and types, as well as problems. Deprivation of liberty will be dealt with as a criminal and criminal form of marketing. Deprivation of liberty offered to consider the following aspects: the task of justice, social policy against the prisoners the international legal action against the convicts. Analyzes the main feature of prison – insulation (the company). Narrower meaning of insulation materials for a set of technical and organizational measures, to keep prisoners under surveillance a particular place of detention to the maintenance mode. More generally, isolated is meant by the socio – legal and organizational measures to help keep convicts in the relevant domestic conditions that contribute to prisoners re–education and resocialization.
Imprisonment
Keywords: Juridiskā zinātne