Transtorakāla plaušu biopsija: diagnostikas precizitāte un komplikācijas DT un USG kontrolē - Martinova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2024)
Transtorakāla plaušu biopsija ir mazinvazīva metode, kurai ir svarīga nozīme plaušu veidojumu diagnostikā. Ar katru gadu plaušu audzēju saslimšanas skaits Eiropas Savienības valstīs pieaug, respektīvi, pieaug arī pieprasījums pēc transtorakālas biopsijas. Sakarā ar to, ka šī biopsija Latvijā notiek USG vai DT kontrolē, ir svarīgi apzināt abu metožu priekšrocības un trūkumus, kā arī diagnostisku precizitāti, lai ņemtu vērā iepriekšējos rezultātus un tādējādi nodrošinātu efektīvu biopsijas paņemšanu pacientam. Pētījuma mērķis bija apkopot datus par veiktajām transtorakālām plaušu biopsijām un analizēt DT un USG diagnostisko precizitāti, kā arī komplikācijas, kas var rasties procedūras laikā un pēc tās. Rezultāti parāda, ka transtorakāla biopsija USG kontrolē pieradīja savu diagnostisko precizitāti veidojumiem, kuri atrodas plaušu perifērijā, priekšējā videnē un pleirālajā telpā, kā arī komplikāciju risks bija mazāks nekā DT kontrolē. Savukārt, transtorakālā biopsija DT kontrolē, neskatoties uz augstāku pneimotoraksa risku, apstiprināja savu efektivitāti veidojumiem, kuri atrodas dziļākajos plaušu segmentos.

Transthoracic lung biopsy is a minimally invasive technique that plays an important role in the diagnosis of lung masses. The incidence of lung tumours in the European Union is increasing year by year, which means that the demand for transthoracic biopsies is growing. Due to the fact that this technique is performed in Latvia under US or CT control, it is important to consider the advantages and disadvantages of both techniques, as well as diagnostic accuracy, in order to take into account previous results and thus ensure efficient biopsy collection for both the radiologist and the patient. The aim of the study was to summarise previous data on transthoracic lung biopsies and to analyse the diagnostic accuracy of CT and US, as well as the complications that may occur during and after the procedure. The results show that transthoracic biopsy under US guidance proved to be more accurate for lesions located in the lung periphery, mediastinum and pleural space, and the risk of complications was lower than under CT guidance. Transthoracic biopsy under CT guidance, despite a higher risk of pneumothorax, proved to be effective for lesions located in the deeper segments of the lung.
Transthoracic lung biopsy: diagnostic accuracy and complications under CT and USG control
Keywords: Medicīna; transtorakāla biopsija; plaušas; komplikācijas; pneimotorakss; DT