Genomiskā nestabilitāte in vitro krūts vēža šūnu līnijās MDA-MD-436, MDA-MB-231 un SkBr3 hroniskas hipoksijas gadījumā - Priedīte, Marta (Latvijas Universitāte, 2017)
Hipoksijas apstākļi audzēja mikrovidē var stimulēt genoma nestabilitāti, tādējādi veicinot agresīvāku slimības gaitu. Darba mērķis bija noteikt vieglas hroniskas hipoksijas ietekmi uz genoma nestabilitāti trīs dažādās krūts vēža šūnu līnijās. Šūnas tika kultivētas trīs pārsējumos hipoksijā (2 % O_2) un normoksijā (19, 95 % O_2). Vieglas hroniskas hipoksijas apstākļos tika novērota augstāka ar DNS reparācijas mehānismiem saistīto signālceļu gēnu ekspresija, palēnināta šūnu proliferācija, izmaiņas morfoloģijā, kā arī izmaiņas šūnas ciklā. Lielākās izmaiņas novērotas mazāk diferencētā šūnu līnijā (MDA-MB-436). Darbs izstrādāts RSU Onkoloģijas institūta Molekulārās ģenētikas laboratorijā no 2016. gada jūlija līdz 2017. gada maijam.

Hypoxia in tumor microenvironment promotes genome instability and poor clinical outcome. The aim of the study was to determine the effect of moderate chronic hypoxia on genome stability using three breast cancer cell lines. Cell lines were cultivated for three passages in hypoxia (2 % O_2) and normoxia (19,95 % O_2). In moderate chronic hypoxia increased expression of DNA repair pathway genes, decreased cell proliferation, changes in morphology and cell cycle were observed. The greatest changes were in less differenced cell line (MDA-MB-436). Also changes in cell cycle were detected. This work was performed in RSU Institute of Oncology Laboratory of Molecular Genetics from June 2016 till May 2017.
Genomic instability in case of acute and chronic hypoxia in breast cancer cell lines MDA-MB-231, MDA-MB-436, SkBr3
Keywords: Bioloģija; krūts vēzis; genomiskā nestabilitāte; hipoksija; normoksija