Ticības paranormālajam un māņticīgas uzvedības saistība ar pieaugušo piesaistes stiliem - Gūtmane, Saira (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba mērķis bija noskaidrot, kā ticība paranormālajam un māņticīga uzvedība ir saistīta ar pieaugušo piesaistes stiliem. Pētījumā piedalījās 382 respondenti, vecumā no 18 līdz 75 gadiem (vidējais vecums 34 gadi), no kuriem 275 bija sievietes, bet 107 – vīrieši. Tika izmantota Ticības pārdabiskajam aptauja (Revised Paranormal Belief Scale, RPBS, Tobacyk, 2004), Piesaistes stilu aptauja (The Attachment Style Questionnaire, Van Oudenhoven, Hofstra and Bakker, 2003), kuras tika adaptētas latviešu valodā un Māņticības aptauja (Māņticības aptauja, Gūtmane, 2021), kas tika izveidota šī darba ietvaros. Tika noskaidrots, ka pastāv saistība starp drošo piesaistes stilu, māņticīgu uzvedību veiksmes piesaistīšanai, tradicionālām paranormālām pārliecībām, spirituālām pārliecībām un ticību pareģošanai. Pastāv saistība starp māņticīgu uzvedību neveiksmes atvairīšanai un bailīgo piesaistes stilu, kā arī ar attiecībām pārņemto piesaistes stilu. Iegūtie pētījuma rezultāti parāda, ka pastāv negatīva saistība starp ar attiecībām pārņemto piesaistes stilu un ticību PSI, kā arī negatīva saistība ar spirituālām pārliecībām. Drošais piesaistes stils statistiski nozīmīgi prognozē rezultātu tradicionālo pārliecību skalā un pareģošanas skalā. Ar attiecībām pārņemtais piesaistes stils statistiski nozīmīgi prognozē rezultātu PSI skalā un spirituālo pārliecību skalā.

The purpose of the research was to determine how belief in paranormal and superstitious behaviour are related to the attachment styles of adults. 382 participants (275 female and 107 male) aged 18 to 75 (average age 34) took part in the study. The author used Revised Paranormal Belief Scale (RPBS, Tobacyk, 2004), The Attachment Style Questionnaire (Van Oudenhoven, Hofstra and Bakker, 2003), adapted to Latvian, and Superstition survey (Māņticību aptauja, Gūtmane, 2001), that was created in the framework of this research. The conclusion reached is as follows – there is a connection between secure attachment style and superstitious behaviour to attract luck, traditional paranormal beliefs, spiritual beliefs and precognition; there is a connection between superstitious behaviour to prevent misfortune and fearful attachment style, as well as preoccupied attachment style. The research results show that there is a negative connection between preoccupied attachment style and belief in PSI, as well as negative connection with spiritual beliefs. Secure attachment style statistically significantly forecasts the results for traditional paranormal beliefs scale and predictions scale. Likewise, the preoccupied attachment style predicts the result on PSI scale and spiritual beliefs scale.
Correlation of Paranormal Beliefs and Superstitious Behavior to Adult Attachment Styles
Keywords: Psiholoģija; paranormālas pārliecības; pieaugušo piesaistes stili; māņticīga uzvedība; piesaistes stili; ticība paranormālajam