Polijas emigrācijas valdības un Padomju Savienības attiecības 1941.-1945. gadā. - Šimkina, Anna (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba mērķis ir raksturot Polijas emigrācijas valdības un Padomju Savienības attiecības laika posmā no 1941. gada jūlija līdz 1945. gada vasarai, akcentējot svarīgākās problēmas. Strādājot pie tēmas izpētes, galvenokārt tika izmantoti poļu puses avoti un literatūra, tādējādi pētāmā tēma lielākoties ir skatīta no poļu vēsturnieku redzespunkta. Pētījums sastāv no trijām nodaļām un tā struktūra ir veidota pēc hronoloģiskās metodes, kas spēj labāk un pilnīgāk atspoguļot Polijas emigrācijas valdības - PSRS attiecību veidošanos. Galvenie darba secinājumi vēsta, ka abu valdību attiecības lielā mērā ietekmēja iepriekšējo gadu notikumi, bet tieši PSRS agresija pret Poliju 1939. gada septembrī un tās sekas. Tādēļ 1939. – 1941. gadā abu pušu attiecības bija izteikti naidīgas. Situācija mainījās 1941. gada jūnijā, Vācijai uzbrūkot PSRS. 1941. gada 30. jūlijā tika nodibinātās Polijas emigrācijas valdības – PSRS diplomātiskās attiecības, kas ilga līdz 1943. gada aprīlim, kad tika atklāti Katiņas noziegumi. Turpmākajos gados tika veikti vairāki Polijas emigrācijas valdības mēģinājumi atjaunot diplomātiskās attiecības ar PSRS, taču puses nespēja atrast kompromisu daudzos svarīgos jautājumos. 1945. gada jūnijā Maskavā tika izveidota poļu komunistu vadītā Polijas pagaidu valdība, tādēļ Polijas emigrācijas valdība zaudēja tiesības pārstāvēt poļu tautu.

The aim of this work is to describe the relations between the Polish emigration government and the Soviet Union in 1941 – 1945, emphasizing the main problems. This research is mostly based on historical documents and literature of Polish authors, so it represents Polish viewpoint. The bachelor work consists of three chapters and its structure is formed in chronological order, which helps to reflect the formation of the relations between the Polish emigration government and USSR better and more completely. The general conclusions signify that relations between both governments were affected by events from last years, exactly USSR offensive against Poland in 1939 and its results. Therefore in 1939 – 1941 the relations between the Soviet Union and the Polish government in exile were hostile. Situation was changed in 1941, June, when Germany attacked USSR. On the 30th of July 1941 diplomatic relations between the Polish emigration government and USSR had been established and lasted till 1943, April, when the Katyn massacre was discovered. In after years Polish emigration government made many attempts to restore diplomatic relations with USSR, but unfortunately the sides didn’t find a compromise trying to solve the problems. On June 1945 in Moscow the Polish temporary government ruled by Polish communists was established. Thus the Polish emigration government lost its rights to represent Polish nation.
The Relations of the Polish Emigration Government with USSR 1941-1945
Keywords: Vēsture