Stresa menedžments garīgā aprūpē strādājošām māsām - Rancāne, Inga (Latvijas Universitāte, 2020)
Stress darbā ir aktuāla problēma mūsdienu sabiedrībā, jo īpaši medicīnas darbinieki ir pakļauti stresu izraisošām situācijām. Bakalaura darba tēma: stresa menedžments garīgā aprūpē strādājošām māsām ir izstrādāts ar mērķi noteikt stresa menedžmentu garīgā aprūpē strādājošām māsām. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā pētniecības metode – anketēšana. Pētījumā piedalījās 100 respondents. Tika izvirzīta hipotēze: garīgās aprūpes māsu stresu pārvarēšanas veidi vairāk orientēti uz emocijām nekā uz problēmu. Pētījuma rezultātā hipotēze neapstiprinājās, tika secināts, ka garīgās aprūpes māsu stresu pārvarēšanas veidi vairāk orientēti uz problēmu. Tika apzināta un apkopota literatūra par stresu, tā izcelšanos, faktoriem, iedarbību uz veselību un stresa vadības iespējām.

Stress at work is an urgent problem in modern society, in particular, medical workers are prone to stress-provoking situations. Bachelor's theme: stress management for nurses working in mental care has been developed with the aim of identifying stress management for nurses working in mental care. In the study, a quantitative method of research was used – questionnaires. The study involved 100 respondents. A hypothesis was raised: ways of overcoming the stress of nurses in mental care are more emotion-oriented than the problem. As a result of the study, the hypothesis was not confirmed, it was concluded that the ways of overcoming stress in mental nursing nurses are more oriented towards the problem. Literature on stress, its origin, factors, health effects and stress management capabilities was identified and compiled.
Stress Management for Mental Health Nurses
Keywords: Medicīna; stress; stresa vadība; stresa ietekme; stresa pārvarēšanas stratēģijas