Sievietes sociālā loma latviešu sieviešu žurnālu skatījumā 1931-1934 - Martīni, Monta (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma veltīta sievietes sociālās lomas atspoguļojumam latviešu sieviešu žurnālos no 1931. Līdz 1934. gadam. Pētījumā galvenā uzmanība tiek pievērsta presē sastopamajiem viedokļiem par sievietes sociālo lomu publiskajā un privātajā sfērā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt latviešu sievietes tēlu Latvijas Republikā laika posmā no 1931. līdz 1934. gadam izdotajos sieviešu preses izdevumos par pamatu ņemot sieviešu žurnālus „Zeltene” un „Sievietes Pasaule”. Darba gaitā tiek apskatīti citi periodiskie izdevumi kuros sastopami raksti par sievietes sociālo lomu, Pētījums liecina ka sievietes sociālā loma 1930.gadu sākuma presē galevnokārt veidojās privātājā sfērā, kā sievietei- mātei, sievietei - ģimenes un laulības sargātājai, namamātei un latvisku tradīciju sargātājai. Tomēr, ar vien vairāk aktualizējās sievietes loma publiskajā sfērā caur izglītību, atalgotu darbu un darbību sabiedriskajos darbos.

The Bachelor’s Paper is devoted to the reflection of the womens social role in a Latvian woman magazines from 1931.– 1934. The study focuses on the press encountered views on the social role of women in the public and private sphere. The aim of the thesis is to study the womens role in Republic of Latvia during the period from 1931.- 1934. mainly issued by the womens magazines “Zeltene” and “Sievietes Pasaule”. During the course of the research as well as the womens magazines, information also gives other periodical articles who gives complete view on womens social role. Research shows, that the dominating social role of the womens are in private sphere as a women- mother, women- family and marriage oriented, women whose contributes their interests for her nation and country. However, topic of women in public sphere became more pending matter through education, paid work and functioning of public works.
Women social role refletion in latvian women’s magazines view 1931-1934
Keywords: Vēsture; sieviete; sociālā; loma; privātā; publiskā