Diennakts maiņu darba ietekme uz intensīvās terapijas nodaļas māsu psihoemocionālo un fizisko pašsajūtu - Krama, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Diennakts maiņu darba ietekme uz intensīvās terapijas nodaļas māsu psihoemocionālo un fizisko pašsajūtu”. Tā kā ne tikai Latvijā , bet arī visā pasaulē ļoti maz pētīta diennakts maiņu darba ietekme uz intensīvās terapijas māsu psihoemocionālo un fizisko pašsajūtu, tad par bakalaura darba mērķi izvirzīts- noskaidrot diennakts maiņu darba ietekmi uz intensīvās terapijas nodaļas māsu psihoemocionālo un fizisko pašsajūtu. Uzsākot darbu, tiek izvirzīts arī pētījuma jautājums: kāda ir diennakts maiņu darba ietekme uz intensīvās terapijas nodaļas māsu psihoemocionālo un fizisko pašsajūtu? Pilnvērtīgu datu iegūšanai darba autore izvēlējusies veikt pētījumu ar kvalitatīvo pētījuma metodi, tās instrumentu - intervijas jautājumi. Respondenti ir astoņas konkrēta stacionāra intensīvās terapijas nodaļas māsas, kuras strādā divdesmit četru stundu dežūras. Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Darba teorētiskajā daļā tiek noskaidrots pašsajūtas jēdziena skaidrojums, psihoemocionālo un fizisko pašsajūtu ietekmējošie faktori un to radītās sekas, intensīvās terapijas nodaļas māsu darba specifika, kā arī noskaidrots, kas tad ir diennakts maiņu darbs medicīnā. Pētījuma praktiskās daļas rezultāti atklāj, ka diennakts maiņu darbs atstāj negatīvu ietekmi uz intensīvās terapijas māsu psihoemocionālo un fizisko pašsajūtu. Dežūru laikā un pēc tām māsas cieš no miega traucējumiem, ir viegli aizkaitināmas, koncentrēšanās grūtībām, kā arī lielai daļai ir galvassāpes, muguras sāpes un sprandas stīvums. Atslēgvārdi: diennakts maiņu darbs, psihoemocionālā pašsajūta, fiziskā pašsajūta, intensīvās terapijas nodaļa.

The theme of the bachelor's thesis is “The impact of 24-hour shift work on the psycho-emotional and physical well-being of nurses in the intensive care unit". As the impact of 24-hour shift work on the psycho-emotional and physical well-being of intensive care nurses has been very little studied not only in Latvia, but also all over the world, then the goal of the bachelor's thesis is - to find out the impact of 24-hour shift work on the psycho-emotional and physical well-being of the nurses of the intensive care unit. At the beginning of the study, the question of the study is also raised: what is the impact of 24-hour shift work on the psycho-emotional and physical well-being of nurses in the intensive care unit? In order to obtain full-fledged data, the author has chosen to conduct research with a qualitative research method- interview questions. Respondents are eight nurses in a specific inpatient intensive care unit who work 24-hour shift work. The bachelor's thesis consists of a theoretical and a practical part.The theoretical part of study clarifies the explanation of the concept of well-being, the factors influencing psycho-emotional and physical well-being and their consequences, the specifics of intensive care nurses work, as well as what is the 24-hour shift work in medicine. The results of the practical part of the study reveal that the daily shift work has a negative effect on the psycho-emotional and physical well-being of intensive care nurses. During and after on-call time, nurses suffer from sleep disorders, are easily irritated, have difficulty concentrating, and a large proportion have headaches, back pain and stiff neck. Keywords: 24-hour shift work, psycho-emotional well-being, physical well-being, intensive care unit.
The impact of 24-hour shift work on the psychoemotional and physical well-being of nurses in the intensive care unit
Keywords: Medicīna; diennakts maiņu darbs; psihoemocionālā pašsajūta; fiziskā pašsajūta; intensīvās terapijas nodaļa