Atkritumu šķirošanas paradumus ietekmējošie faktori: starptautisku aptauju datu analīze - Ļebedeva, Jūlija Gabriēla (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī bakalaura darba temats ir ”Atkritumu šķirošanas paradumus ietekmējošie faktori: starptautisku aptauju datu analīze”. Darba mērķis ir salīdzināt Latvijas un Vācijas iedzīvotāju cieto sadzīves atkritumu šķirošanas paradumus ietekmējošos faktorus. Šis ir kvantitatīvs pētījums, kura ietvaros tika analizēti sekundārie dati no starptautiskām aptaujām. Darbs sastāv no trīs sadaļām: teorētiskā daļa, metodoloģijas daļa un empīriskā daļa. Teorētiskajā daļā tiek aprakstīti iepriekš veikti pētījumi par atkritumu šķirošanu un četras autores izvēlētās teorētiskās pieejas atkritumu šķirošanas pētniecībā. Metodoloģijas daļā tiek aprakstīts pētījuma dizains, datu ieguves un analīzes metodes, kā arī tiek pamatota salīdzināšanai izvēlēto valstu izvēle. Empīriskajā daļā tiek veikta starptautisku aptauju datu analīzi un aprakstīti analīzes gaitā iegūtie rezultāti. Darba beigās tiek aprakstīti pētījuma gaitā iegūtie secinājumi. Darba teorētisko ietvaru veido jaunā ekoloģiskā paradigma un ekosistēmu pakalpojumi, aprites ekonomika, plānotās uzvedības teorija un sociālās plānošanas pieeja.

The subject of this bachelor's thesis is “Factors influencing waste sorting habits for recycling: data analysis from cross-national surveys”. The aim of the work is to compare the factors influencing the habits of sorting solid household waste in Latvia and Germany. This is a quantitative study in which secondary data from international surveys was analyzed. The thesis consists of three sections: theoretical part, methodology part and empirical part. Theoretical part describes the previous research on waste sorting and four theoretical approaches chosen by the author for waste sorting research. The methodology section describes the design of the research, the methods of data mining and analysis, and justifies the choice of the countries selected for comparison. The empirical part analyzes the data of international surveys and describes the results obtained during the analysis. At the end of the thesis, the conclusions of the study are described. The theoretical framework of the thesis consists of the new ecological paradigm and ecosystem services, circular economy, planned behavior theory and social planning approach.
Factors influencing waste sorting habits for recycling: data analysis from cross-national surveys
Keywords: Socioloģija; atkritumu šķirošana; paradumi; ietekmējošie faktori; vides aizsardzība