Detalplānojuma izstrādes problemātika - Račko, Romans (Latvijas Universitāte, 2025)
Šis bakalaura darbs ir veltīts detālplānojumu izstrādes tiesiskā pamata izpētei Latvijā, kā arī problēmu analīzei, kas rodas to īstenošanas procesā. Pieaugošās antropogēnās ietekmes uz vidi un sabiedrības pieaugošo vajadzību pēc infrastruktūras attīstības apstākļos īpaši aktuāls kļūst efektīvas teritorijas plānošanas jautājums. Pētījuma mērķis – identificēt galvenās detālplānojumu izstrādes problēmas Latvijā un piedāvāt risinājumus to novēršanai, lai paaugstinātu teritorijas plānošanas efektivitāti. Pētījuma uzdevumi: 1. Analizēt spēkā esošo normatīvo bāzi detālplānojumu izstrādei Latvijā. 2. Izpētīt juridiskās, vides un organizatoriskās problēmas, kas rodas detālplānojumu sagatavošanas un apstiprināšanas procesā. 3. Izstrādāt priekšlikumus likumdošanas pilnveidošanai konstatēto problēmu risināšanai. Darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmajā nodaļā aplūkots detālplānojumu izstrādes tiesiskais pamats Latvijā, tai skaitā analizēta teritorijas plānošanas normatīvā bāze, pašvaldību loma plānu apstiprināšanā un īstenošanā, kā arī Latvijas tiesību aktu atbilstība starptautiskajiem standartiem. Otrajā nodaļā pētītas detālplānojumu izstrādes problēmas, piemēram, juridiskās kolīzijas, kas rodas saskaņojot valsts, vietējo kopienu un uzņēmējdarbības intereses, ekoloģiskās pretrunas starp infrastruktūras attīstību un vides aizsardzību, kā arī organizatoriskie un finanšu šķēršļi detālplānojumu sagatavošanas un apstiprināšanas posmos. Trešajā nodaļā tiek piedāvāti priekšlikumi tiesiskā regulējuma pilnveidošanai, tostarp sabiedrības līdzdalības mehānismu uzlabošana, nacionālās likumdošanas harmonizēšana ar starptautiskajām prasībām vides aizsardzības jomā un ieteikumi detālplānojumu izstrādes un apstiprināšanas procedūru optimizēšanai, lai paaugstinātu to efektivitāti.

This bachelor's thesis is devoted to the study of the legal foundations for the development of detailed plans in Latvia, as well as the analysis of problems arising in their implementation. In the context of increasing anthropogenic pressure on the environment and the growing societal demand for infrastructure development, the issue of effective territorial planning has become particularly relevant. The aim of the research is to identify the main problems in the development of detailed plans in Latvia and to propose solutions to improve the effectiveness of territorial planning. Research objectives: 1. To analyze the existing legal framework for the development of detailed plans in Latvia. 2. To examine the legal, environmental, and organizational issues arising in the preparation and approval of detailed plans. 3. To develop recommendations for improving legislation in order to eliminate the identified problems. The thesis consists of three chapters. The first chapter examines the legal foundations for the development of detailed plans in Latvia, including an analysis of the territorial planning legal framework, the role of local governments in the approval and implementation of plans, and the compliance of Latvian legislation with international standards. The second chapter explores the problems associated with the development of detailed plans, such as legal conflicts in reconciling the interests of the state, local communities, and businesses; environmental contradictions between infrastructure development and environmental protection; as well as organizational and financial barriers at the stages of plan preparation and approval. The third chapter offers ways to improve legal regulation, including the enhancement of public participation mechanisms, harmonization of national legislation with international environmental protection requirements, and recommendations for optimizing the procedures for the development and approval of detailed plans in order to increase their effectiveness.
Challenges in developing a detailed plan
Keywords: Juridiskā zinātne; detālplāni; teritorijas plānošana; tiesiskais regulējum; vides aizsardzība; likumdošanas harmonizācija