Sociāli nozīmīgu jautājumu reprezentācija virtuālo ietekmētāju komunikācijā sociālajā medijā "Instagram" - Rudzika, Silvija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba mērķis ir analizēt sociāli nozīmīgu jautājumu reprezentāciju virtuālo ietekmētāju publikācijās sociālajā medijā Instagram, izmantojot kvalitatīvo kontentanalīzi, fokusa grupas diskusiju un ekspertu intervijas. Darba teorētisko bāzi veido reprezentācijas un sociālo mediju, sociālo mediju ietekmētāju un sociālās aģences jēdzienu apskats, kā arī seši teorētiskie un tematiskie rāmji – simulācija, mākslīgais intelekts, virtuālā reālitāte, melanholiskie mediji un virtuālie ietekmētāji, kas darbojas kā perspektīvas, caur kurām palūkoties un skaidrot virtuālitāti komunikācijā. Datortehnoloģiju straujā attīstība veicinājusi virtuālu tēlu, plašāk pazīstamu kā virtuālu influenceru jeb ietekmētāju, izplatību sociālajos medijos, kas spēj mijiedarboties ar sociālo mediju lietotājiem. Virtuālo ietekmētāju jēdziens ir starpdisciplināra parādība, kas sevī apvieno tehnoloģiskos, sociālos un komunikatīvos aspektus, un var tikt izmantoti kā jēgpilns un efektīvs rīks sociāli nozīmīgu tematu reprezentācijai. Lai gan komunikāciju ar virtuālu tēlu klasificējama kā simulācija, saskaņā ar sociālās aģences teoriju cilvēki dabiski uztver virtuālus tēlus kā sociālus dalībniekus, ar noteiktām antropomorfām īpašībām. Šī uztvere liek cilvēkiem sociāli izturēties pret virtuāliem aģentiem, piemērojot tiem sociālos noteikumus, kā pieklājības un ētiskās normas.

The aim of the master's thesis is to analyze the representation of socially important issues in the publications of virtual influencers on the social media Instagram, using qualitative content analysis, focus group discussion and expert interviews. The theoretical basis of the work consists of a review of the concepts of representation and social media, social media influencers and social agency, as well as six theoretical and thematic frames - simulation, artificial intelligence, virtual reality, melancholic media and virtual influencers, which act as perspectives through which to look and explain virtuality in communication. The rapid development of computer technology has contributed to the spread of virtual characters, more commonly known as virtual influencers, in social media, who are able to interact with social media users. The concept of virtual influencers is an interdisciplinary phenomenon that combines technological, social and communicative aspects and can be used as a meaningful and effective tool for the representation of socially important topics. Although communication with a virtual character can be classified as a simulation, according to social agency theory, people naturally perceive virtual characters as social actors with certain anthropomorphic characteristics. This perception forces people to behave socially towards virtual agents, applying social rules to them, such as politeness and ethical norms.
Representation of socially significant issues in the communication of virtual influencers on social media "Instagram"
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; vituāli ietekmētāji; virtuālā reālitāte; reprezentācija; sociāli nozīmīgas problēmas; sociālie mediji