Māsu stereotipi par HIV/AIDS pacientiem - Lakovska, Sintija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs “Māsu stereotipi par HIV/AIDS pacientiem”. Tēmas aktualitāti pamato, ka 2020. gadā Latvija ierindojās otrajā vietā Eiropā ar jaunatklātiem HIV gadījumiem. Daudzi ārvalstu pētījumi liecina, ka ar HIV saistītā negatīvā attieksme pret PLWH māsu vidū kavē HIV profilaksi un ārstēšanu. Zināšanas, izglītības līmenis, pieredze aprūpē ar HIV pacientiem, ir nozīmīgi faktori stigmai. Tādēļ pētījuma mērķis ir noskaidrot māsu stereotipus par HIV/AIDS pacientiem. Darbā tika analizēta literatūra par HIV/AIDS un stereotipiem, kas vērsti pret HIV/AIDS pacientiem, un Dž. Vatsones māszinības teorija. Pētījuma veikšanai izmantota kvantitatīva, šķērsgriezuma metode, instruments – aptauja, kurā piedalījās 116 māsas. Pētījumā tika secināts, ka māsas negatīvā attieksme pret PLHW joprojām pastāv, jo 46,6% uzskata, ka HIV transmisija notiek kontakta ceļā, 34,5% pilnībā piekrīt, ka HIV/AIDS pacientiem ar nenosakāmu vīrusa slodzi ir risks inficēt citus. Pētījuma hipotēze apstiprinājās, jo māsām, kuras ir apguvušas tālākizglītības programmu par HIV/AIDS un pacientu aprūpi bija labākas zināšanas un attieksme pret PLHW. Atslēgvārdi: māsa, zināšanas, stereotipi, HIV/AIDS, HIV/AIDS pacienti.

Theme of Bachelor’s Thesis: “Nurse stereotypes about HIV/AIDS patients”. The problem of the research is topical, because in 2020, Latvia was ranked second in Europe with newly discovered HIV cases. Many foreign studies have shown that among nurse’s, negative stereotypes about PLWH hinder HIV prevention and treatment. Important factors that contribute to stigma are knowledge, level of education and experience in care with HIV patients. Therefore, the aim of the study is to find out stereotypes among nurses about HIV/AIDS patients. The literature on HIV/AIDS and stereotypes about HIV/AIDS patients, as well as J.Watson’s nursing theory were considered and analyzed within the Bachelor’s framework. The study was carried out using a quantitative, cross-sectional method, the research tool – a survey in which 116 nurses took part of. The results of the research show that negative stereotypes among nurses about PLWH still exist because 46,6% of nurses believe that HIV can be transmitted through casual contact and 34,5% of respondents fully believe that HIV/AIDS patients with undetectable viral load are at risk of infecting others. The study hypothesis was confirmed since the results show that nurses who have attended continuing education courses on HIV/AIDS and patient care had better knowledge and attitudes toward PLWH. Key words: nurse, knowledge, stereotypes, HIV/AIDS, HIV/AIDS patients
Nurse stereotypes about HIV/AIDS patients
Keywords: Medicīna; māsa; zināšanas; stereotipi; HIV/AIDS; HIV/AIDS pacienti