Kustīga perifērā trokšņa ietekme uz meklēšanas uzdevumu - Zirdziņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 37 lapām. Satur 15 attēlus, 1 tabulu un 25 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir noskaidrot vai veicot meklēšanas uzdevumu, kustīgs troksnis perifērijā ietekmē meklēšanas uzdevuma veikšanas ilgumu un precizitāti. Eksperimentālajā daļā, kurā piedalījās sešas sievietes vecumā no 21 - 26 gadiem, bija jāveic meklēšanas uzdevums bez trokšņa, ar stacionāru un ar kustīgu troksni perifērajā redzes laukā. Tika iegūts, ka būtiski vairāk laika nepieciešams meklēšanas uzdevuma veikšanai ar kustīgu troksni perifērijā (p<0.05), bet būtiski mazāk ar stacionāru troksni perifērijā (p<0.05), attiecīgi 1,87±0,13 sekundes un 1,17±0,07 sekundes vienam burtam. Vislielākā perifērā trokšņa ietekme uz katra burta pieļautajām kļūdām bija kustīgam troksnim 4,3%±2,1%, lielākā daļa kļūdas tika pieļautas skaitot "E" un "F" burtus, bet vismazāk kļūdas pieļautas pie stacionāra trokšņa 2,3%±0,4%, skaitot "H" un "D" burtus. Mērījuma veikšanas reize un perifērā trokšņa veids būtiski ietekmē laiku, kādā uzdevums tiek paveikts (p<0.05). Atslēgvārdi: meklēšanas uzdevums, kustīgs troksnis, troksnis perifērijā, uzmanība, redzes ceļi.

Bachelor thesis “The influence of moving peripheral noise on visual search task” is written in Latvian, it consists of 37 pages, 15 pictures, 1 table and 25 references. The aim is to determine whether different peripheral noise affects visual search task`s duration and accuracy. All six participants (aged between 21 and 26) performed visual search task with no peripheral noise, with static or moving peripheral noise. It took significantly more time when performing visual search task with moving noise (p<0.05) while less time was need to perform the task with a stationary noise (p<0.05), accordingly 1,87±0,13 seconds and 1,17±0,07 seconds for one letter. There were more mistakes for the visual search task when performing the task with moving peripheral noise (4.3% ± 2.1%), most of them were made when counting letters "E" and "F", meanwhile .less errors were made when there was a stationary noise (2.3% ± 0.4%), mostly when counting letters "H" and "D". Performance time and the type of peripheral noise significantly affects time needed to complete the visual search task (p <0.05). Key words: visual search, moving noise, peripheral noise. attention, visual pathways,
The influence of moving peripheral noise on visual search task
Keywords: Fizika