HIV infekcija ģimenes ārstu praksēs Latvijā - Buka, Anete Ance (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba aktualitāte: Mūsdienās HIV infekcija ir aktuāla problēma veselības aprūpē. Pēdējos gados Latvijā jaunu HIV gadījumu skaits, pret valsts iedzīvotājiem rēķinot, ir bijis vislielākais Eiropā – vairāk kā 19 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, taču patiesais skaits varētu būt lielāks neefektīvas skrīninga programmas dēļ. Agrīnāk atklājot un panākot efektīvu HIV ārstēšanu, infekcija vairs netiek izplatīta tālāk, un slimības simptomi izzūd, ļaujot HIV pozitīvai personai dzīvot pilvērtīgu dzīvi. Pētījuma mērķis: noskaidrot Latvijas ģimenes ārstu informētību par HIV infekciju un viņu rīcību HIV inficētu pacientu aprūpē. Materiāli un metodes: Pētījumam tika izvēlēta kvantitatīvā pētījuma metode – ģimenes ārstu anketēšana. Rezultāti un secinājumi: tika izsecināts, ka ģimenes ārsti ne līdz galam ir informēti par savu pacientu veselības stāvokli, kā arī nepietiekoši iesaka veikt HIV testu HIV statusa noskaidrošanai. Latvijā ģimenes ārstu vidū pastāv ar HIV infekciju saistīta stigmatizācija un diskriminācija, kādēļ viņi atteiktos no HIV pozitīva pacienta aprūpes savās praksēs. Aptuveni 25% no respondentiem, atzina, ka nav informēti par HIV ārstēšanas iespējām Latvijā no 01.10.2018., kad ārstēšanu var saņemt visi HIV pozitīvie cilvēki neatkarīgi no CD4+ šūnu skaita. Tas parāda to, ka valsts līmenī netiek pievērsta uzmanība, lai ne tikai sabiedrība, bet arī ārstniecības personas būtu informētas par jaunākajām tendencēm, arī to, ka ģimenes ārsti neseko līdzi aktuālākajai informācijai HIV infekcijas sakarā. Ne visiem ģimenes ārstiem ir informācija par HIV pozitīviem pacientiem viņu praksēs, HIV infekcijas ārstēšanas iespējām Latvijā, tādēļ būtu nepieciešams izstrādāt rekomendācijas vai vadlīnijas ģimenes ārstiem HIV infekcijas sakarā, lai paātrinātu HIV inficētu pacientu atklāšanu un ārstēšanas uzsākšanu.

The importance of the study: HIV infection is important health problem. In recent years, the number of new HIV infection cases in Latvia has been the highest among Europe – more than 19 cases per 100 000, but it has been suggested that the actual count could be higher because of ineffective screening program. Early diagnostics and screening for HIV infected individuals as well as using treatment options, allows the better control and reduces spreading of HIV infection. Proper treatment for the HIV infected, reduce simptoms, increases better quality of life. The aim of the study: is to find out general practicioners awareness about HIV infection, their action providing care for HIV infected individuals. Materials and methods: The study was quantitative – general practicioners survey. Results and conclusions: it was concluded that general practicioners only partialy are aware of their patient healt condition regarding HIV. General practicioners ineffectively recommend HIV testing for individuals. From the results of the study it is concluded that general practicioners in Latvia still stigmatize and discriminate HIV infected patients, resulting in decreased health provision and support. About 25% of general practicioners admitted lack of awerenes of new HIV treatment options in Latvia, regarding the changes in October of 2018, that all HIV positive patients regardless of CD4+ cell count receive treatment. This shows that national attention is not being paid adequetly to not only the public but also the medical practitioners to be aware of the latest trends, including the fact that general practicioners do not follow latest information on HIV infection. Not all general practicioners have information about HIV-positive patients in their practices, HIV treatment options in Latvia, so it would be necessary to develop recommendations or guidelines for general practicioners on HIV infection to speed up the detection and treatment of HIV infected patients.
HIV infection in family doctor practices in Latvia
Keywords: Medicīna; cilvēka imūndeficīta vīruss; antiretrovirālā terapija; ģimenes ārsti; HIV tests; stigmatizācija