Zaļās ekonomikas attīstība Latvijā - Aņisimovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2022)
Zaļā ekonomika šobrīd tiek saprasta kā pāreja uz kopumā ilgtspējīgu ekonomikas modeli, kura mērķis ir pēc iespējas visaptveroši zaļas jeb ekosistēmai draudzīgas ekonomikas izveide. Latvijas dabas resursu vērtība un dabiskās vides pieejamība sniedz unikālu iespēju attīstīt „zaļo” ekonomiku un ilgtspējīgu patēriņu, bet jautājums – kā mums ar to sokas? Bakalaura darba tēma ir “Zaļās ekonomikas attīstība Latvijā”. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt zaļās ekonomikas situāciju Latvijas tautsaimniecībā. Bakalaura darba mērķu sasniegšanai ir izvirzīti šādi uzdevumi: a)balstoties uz zinātniskās literatūras un avotiem izpētīt zaļās ekonomikas pamatprincipus; b)noskaidrot zaļās ekonomikas būtību un nozīmi valstu attīstībai; c)izpētīt ietekmējošos faktorus zaļās ekonomikas attīstībā un noskaidrot problēmas un šķēršļus zaļās ekonomikas ieviešanā Latvijā; d)apkopot, analizēt un salīdzināt statistiskos datus par noteiktu laika periodu; e)analizēt rezultātus, izdarīt secinājumus, sniegt priekšlikumus problēmu risināšanai. Pētījuma jautājums: Kāda ir zaļās ekonomikas situācija Latvijā? Bakalaura darbs sastāv no četrām nodaļām, tas palīdz autoram iegūt vispārīgo informāciju par zaļo ekonomiku, aktualitāti un tas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību. Pirmajā nodaļā tiek izpētīta zaļās ekonomikas teorētiskā bāze un literatūra. Otrajā nodaļā tiek skatīts par zaļas ekonomikas pirmās darbības jomu – dabas kapitālu. Trešajā nodaļā ir izpētīta zaļas ekonomikas otrā joma – cilvēka dabas kapitāls. Ceturtajā nodaļā tiek pētīta trešā joma – pāreja uz zaļo ekonomiku Latvijā.

A green economy is understood as a transition to sustainable economic model, aiming to create ecosystem-friendly economy as possible. The value of Latvia's nature resources and the availability of the natural environment provide a unique opportunity to develop a "green" economy and sustainable consumption, but the question is, how are we doing now? The topic of the bachelor's thesis is "Development of green economy in Latvia". The aim of the bachelor's thesis is to study the situation of the green economy in the Latvian economy. Bachelors tasks: a)study the basic principles of the green economy on the basis of scientific literature and sources; b)clarify the nature and importance of the green economy for national development; c)study the influencing factors in the development of the green economy and to find out the problems and obstacles in the implementation of the green economy in Latvia; d)compile, analyze and compare statistics; e)analyze the results, draw conclusions, make proposals for solving problems. Research question: What is the situation of the green economy in Latvia? The bachelor's thesis consists of four chapters, which helps the author to obtain general information about the green economy, its impact on the Latvian economy. The first chapter explores the theoretical basis and literature of the green economy. The second chapter looks at the idea of the first activity of the green economy - natural capital. The third chapter explores the second area of the green economy – human capital. The fourth chapter examines the third area – the transition to a green economy in Latvia.
Development of green economy in Latvia
Keywords: Ekonomika; zaļā ekonomika; zaļā ekonomikas jomas; zaļais kurss; Latvija 2030.gadā