Māsu psihoemocionālā atbalsta sniegšana onkoloģijas pacientiem - Kaščeņuka, Irina (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir psihoemocionālā atbalsta sniegšana onkoloģijas pacientiem, koncentrējoties uz māsu lomu. Darba mērķis ir izpētīt, kā māsas sniedz psihoemocionālo atbalstu onkoloģijas pacientiem, un novērtēt šī atbalsta ietekmi uz pacientu emocionālo labklājību. Darba uzdevumi ietver literatūras analīzi, Virginijas Hendersones aprūpes teorijas izpēti, anketēšanu un rezultātu analīzi. Izveidot secinājumus, balstoties uz iegūtajiem pētījuma rezultātiem. Darba izvirzītā hipotēze ir tāda, ka māsu sniegtais psihoemocionālais atbalsts onkoloģijas pacientiem pozitīvi ietekmē viņu emocionālo labklājību, samazinot emocionālo stresu un uztraukumu. Pētījumā tiek izmantota kvantitatīvā metode, izmantojot anketu, kā pētniecības instrumentu. Pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa pacientu uzskata psihoemocionālo atbalstu par būtisku ārstēšanas procesā, kas pozitīvi ietekme viņu emocionālo labklājību. Atslēgvārdi: onkoloģija, psihoemocionālais atbalsts, māsas loma, pacientu aprūpe.

The topic of the bachelor's thesis is the provision of psychoemotional support to oncology patients, focusing on the role of nurses. The aim of this work is to explore how nurses provide psychoemotional support to oncology patients and to assess the impact of this support on patients' emotional well-being. To achieve this goal, the objectives of the thesis are to compile and analyze theoretical literature, to study Virginia Henderson's care theory, to analyze the research results, to draw conclusions based on the research results. The proposed hypothesis is that the psychoemotional support provided by nurses positively impacts the emotional well-being of oncology patients, reducing emotional stress and anxiety. The research uses a quantitative method through a questionnaire, serving as a research tool. The results show that most patients consider psychoemotional support essential in the treatment, which pisitively affects their emotional well-being. Keywords: oncology, psychoemotional support, nurses' role, patient care.
Providing nursing psychoemotional support to oncology patients
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; onkoloģija; psihoemocionālais atbalsts; māsas loma; pacientu aprūpe