Sociālās aprūpes pakalpojuma kvalitātes vadības sistēmas izveidošana ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās - Renbuša, Daiga (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kādu tieši sociālo aprūpi ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās uzskatīt par kvalitatīvu, kā arī izstrādāt sociālās aprūpes kvalitātes vadības sistēmas pamatprincipus ilgstošas sociālās aprūpes institūcijām. Zinātniskās literatūras apskatā apkopoti kritēriji, kas pēc pētnieku ieskata raksturo kvalitatīvu aprūpi gan ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs, gan mājas aprūpē. Pastarpināti šie kritēriji tiek nosaukti arī citos zinātniskajos pētījumos, piemēram, pētījumos par vardarbību pret senioriem ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās. Anketējot klientus, kā arī intervējot ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā strādājošos sociālā darba specialistus, kā arī sociālos aprūpētājus un aprūpētājus, tika noteikti tie kritēriji, kas praksē pēc sociālajā aprūpē tieši iesaistīto darbinieku vērtējuma vislabāk raksturo kvalitatīvu ikviena ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā esoša klienta sociālo aprūpi. Šie kritēriji tika apkopoti tabulā “Sociālās aprūpes kvalitātes novērtēšana”, kuru iespējams lietot ikdienā ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās, lai praktiski noteiktu konkrētā klienta sociālās aprūpes kvalitāti tabulas aizpildīšanas brīdī. Vēlāk, apstrādājot šos iegūtos datus, ilgstošas sociālās aprūpes institūcija var iegūt objektīvu priekšstatu par gan par konkrētā klienta sociālo aprūpi, gan par konkrēta aprūpētāja un/ vai sociālā aprūpētāja darbu, kā arī pastarpināti iegūt priekšstatu iespējamām infrastruktūras nepilnībām, kuras novēršot, iespējams uzlabot institūcijas sniegto sociālās aprūpes pakalpojumu un uzlabot tā kvalitāti.

The aim of the master’s thesis is to find out exactly what social care should be considered qualitative in long-term social care institutions, as well as to develop the basic principles of the social care quality management system for long-term social care institutions. The review of the scientific literature summarizes the criteria that, in the opinion of researchers, characterize quality social care in both long-term social care institutions and home care. Indirectly, these criteria are also mentioned in other scientific studies, such as on violence against seniors in long-term social care institutions. Surveying clients, as well as interviewing social work specialists, social caregivers and caregivers, the criteria were determined that best describe the quality of social of every client in long-term social care institution. These criteria were summarized in the table “Assessment of the quality of social care”, which can be used to determine the quality of social care of a particular client at the time of filling in the table. By processing these obtained data, the long-term social care institution can get an objective picture of both the social care of a client and the work of a particular caregiver and social caregiver, as well as indirectly get an idea of possible infrastructure imperfections by preventing which it would be possible to improve the social care provided by the institution and to improve the quality of social care services.
The formation of a social care service quality management system in long-term social care institutions
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; sociālā aprūpe; sociālās aprūpes kvalitāte; aprūpētājs; sociālais aprūpētājs; sociālais darbinieks