Ucināmās dziesmas 2-3 gadīgu bērnu labizjūtas sekmēšanai rīta cēlienā pirmsskolā - Jozuus, Sanita (Latvijas Universitāte, 2019)
Sanitas Jozuus kvalifikācijas darbs ” Ucināmās dziesmas 2-3 gadīgu bērnu labizjūtas sekmēšanai rīta cēlienā pirmsskolā” izstrādāts ar mērķi teorētiski un praktiski pētīt ucināmo dziesmu izmantošanu 2-3 gadīgu bērnu labizjūtas sekmēšanai rīta cēlienā pirmsskolā. Darbs balstīts uz teorētisko un empīrisko pētniecības metodi. Teorētiskajā daļā analizētas 2-3 gadīgu bērnu attīstības likumsakarības, labizjūtas jēdziens un labizjūtas sekmēšana, ucināmās dziesmas un to izmantošana rīta cēlienā pirmsskolā, balstoties uz G.Svences, D.Lieģenieces, A.Šponas, V.Grebles, U.Smilgaines atziņām. Empīriskajā pētījumā izstrādāts pētījuma plāns un izvirzīti kritēriji bērna labizjūtas noteikšanai, īstenots pedagoģiskais novērojums, intervijas ar skolotājiem, veikta izmēģinājumdarbība. Rezultātā secināts, ka pamanot un izvērtējot bērna emocionālās vajadzības rīta cēlienā un izmantojot piemērotu ucināmo dziesmu, tiek sekmēta 2-3gadīgu bērnu labizjūta rīta cēlienā pirmsskolā. Pētījuma ietvaros tika izstrādāti praktiski ieteikumi skolotājiem. Darba apjoms 46 lapas, tai skaitā 2 tabulas, 5 diagrammas, 1 aptaujas lapa, analizēti 55 literatūras avoti un 2 pielikumi. Atslēgas vārdi – jaunākā pirmsskolas vecuma bērns, labizjūta, ucināmās dziesmas, rīta cēliens.

Sanita Jozuus’ dissertation “Dandle songs to promote the well-being of 2 – 3 year-old children during the morning period at preschool” was developed with the goal of theoretically and practically researching the use of dandle songs to promote the well-being of 2 – 3 year-old children during the morning period at preschool. The work was developed using theoretical and empirical research methods. The theoretical part analyses the regularities of child development, the concept of well-being and its promotion, and dandle songs and their use during the morning period at preschool, based on the conclusions and opinions of G. Svence, D. Lieģeniece, A. Špona, V. Greble and U. Smilgaine. The empirical research consists of a research plan and suggested criteria for the determination of child well-being levels, pedagogic observations, interviews with teachers and trial activities. As a result, it was concluded that by observing and evaluating a child’s emotional needs during the morning period and making use of appropriate dandle songs, the well-being of 2 – 3 year-old children during the morning period at preschool is promoted. Practical suggestions for teachers were developed as part of the research. The work is 46 pages long and includes 2 tables, 5 diagrams, 1 questionnaire, 55 bibliography sources and 2 addendum. Key words – the youngest preschool-age child, well-being, dandle songs, the morning period
Dandle songs to promote the well-being of 2 – 3 year-old children during the morning period at preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Jaunākā pirmsskolas vecuma bērns; labizjūta; ucināmās dziesmas; rīta cēliens