Pielikuma tipi latviešu valodā - Rūrāne, Maija (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā “Pielikuma tipi latviešu valodā” aplūkoti dažādi viedokļi par pielikuma jēdziena izpratni valodniecībā un pielikuma tipi latviešu valodā. Darba mērķis ir noskaidrot un analizēt iespējamos pielikuma tipus latviešu valodā. Pielikums ir teikuma palīgloceklis, kas izteikts ar lietvārdu un paskaidro citu lietvārdu teikumā. Pielikums parasti saskaņojas ar raksturojamo vārdu dzimtē, skaitlī un locījumā. Darba teorētiskajā daļā ir raksturoti pielikuma klasifikācijas formālie un semantiskie kritēriji. Piemēri analizēti pēc pielikuma klasifikācijas formālajiem, kā arī semantiskajiem principiem. Īpaša uzmanība pievērsta nesavrupināta nesaskaņota pielikuma analīzei, kā arī piemēriem, kuros nav skaidri nosakāms, kurš no vārdiem ir pielikums un kurš – raksturojamais vārds. Atslēgvārdi: pielikums, teikuma palīglocekļi, postpozitīvs pielikums, prepozitīvs pielikums

The Bachelor Thesis “Types of Apposition in Latvian” explores various opinions on the understanding of the concept of apposition in linguistics and the types of apposition in the Latvian language. The goal of this paper is to determine and analyze the possible types of apposition in the Latvian language. The apposition is a secondary part of a sentence that is expressed by a noun and that explains another noun in the sentence. The apposition usually agrees with the word to be explained in gender, number and case. The theoretical part of this paper characterizes the formal and semantic criteria of the apposition classification. The examples are analyzed according to the formal as well as semantic principles of the apposition classification. Special attention is paid to the analysis of a detached and uncoordinated apposition as well as the examples in which it is not clear which word is the apposition and which word is the characterized word. Keywords: apposition, secondary parts of the sentence, postpositive apposition, prepositive apposition
Types of Apposition in Latvian
Keywords: Filoloģija