Periodisku virsmas struktūru veidošana uz gallija arsenīda ar vektoru stariem - Kalniņš, Kalvis (Latvijas Universitāte, 2025)
LIPSS ir iespējams izveidot uz gandrīz jebkura materiāla, ja ir zināmi pareizie parametri. Ar periodiskajām virsmas struktūrām ir iespējams mainīt materiāla virsmas īpašības, piemēram, krāsu un slapināmību – virsmu padarīt hidrofobu vai hidrofilu. Šajā darbā tika izveidota eksperimentālā sistēma virsmas apstrādei, kas ļauj pētīt LIPSS ietekmi uz dažādu materiālu virsmas īpašībām. Tika izveidotas virsmas struktūras ar dažādiem parametriem uz gallija arsenīda gaisā un ūdenī, izmantojot azimutāli un radiāli polarizētus lāzera starus. LIPSS veidošana ar vektoru stariem ūdenī ir maz pētīts jautājums, kam ir potenciāls uzlabot virsmas apstrādi praktiskiem pielietojumiem.

LIPSS can be made on almost any material, given appropriate parameters. Periodic surface structuring can modify surface characteristics, like changing the color or changing the wettability of the surface – making it hydrophobic or hydrophilic. In this research we created a system for structuring the surface, which allows to study how LIPSS change the characteristics of surface. We also made surface structures using different parameters with radially and azimuthally polarized beam on gallium arsenide placed in water. Formation of LIPSS with vector beams with sample submersed in water is an unexplored topic and may offer improved surface treatment for practical use.
Formation of Periodic Surface Structures on Gallium Arsenide Using Vector Beams
Keywords: Fizika; LIPSS; radiāla polarizācija; azimutāla polarizācija; pikosekunžu lāzera impulsi; s-viļņu plāksnīte