Mēra epidēmija Latvijā 1710.-1711.gg. - Žuks, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētniecības mērķis – izpētīt 1710.-1711. gada mēra pandēmiju tagadējā Latvijas teritorijā. Pētniecības jautājums: 1.Kāda bija mēra izplatība tagadējā Latvijas teritorijā? 2.Kāda bija saslimstība un mirstība mēra epidēmijas laikā? 3.Kādas bija slimības diagnostikas un ārstēšanas metodes? 4.Kādas materiālās liecības saglabājušās par mēra epidēmiju 1710.-1711. gada? 5.Kādas vietējo iedzīvotāju liecības par mēri Latvija ir saglabājušas mūsdienas? Pētniecības uzdevums: 1.Balstoties uz pieejamiem literatūras un vēstures avotiem, izpētīt, cik liela mērā epidēmija skara tagadējo Latvijas teritoriju. 2.Apzināt un analizēt statistikas datus par iedzīvotāju saslimstību un mirstību mēra epidēmijas laikā. 3. Izpētīt senos mēra slimības priekšstatus par slimības attīstību un gaitu un salīdzināt ar mūsdienu mēra klīnisko ainu. 4.Atrast vēsturiskās liecības par mēra klātbūtni Latvija, balstoties uz profesora Arņa Vīksnas pētījumiem par mēra akmeņiem, un apsekot mēra akmeņus pašreizēja stāvoklī. 5.Apkopot datus. 6.Izdarīt secinājumus. Pētnieciskais darbs sastāv no dīvam daļām – teorētiskās un praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā pētīta literatūra, statistikas dati par mēri 1710.-1711. gada Latvija. Praktiskā daļā veikts izbrauciens uz Mazirbi mēra akmeņu aplūkošanai. Pētniecība izmantotas šādas metodes: 1.Darbs ar arhīva materiāliem. 2.Darbs ar bibliogrāfiskiem rādītajiem. 3.Darbs ar statistikas materiāliem. 4.Praktiskais darbs ar vēstures avotiem. 5.Intervija ar iedzīvotajiem. 6.Darbs ar ģeogrāfijas kartēm. Bakalaura darbs ietver 11 nodaļas, teorētiskajā daļā ir 9 nodaļas un 1 apakšnodaļa, praktiskajā daļā 2 nodaļas un 3 apakšnodaļas, darbs ir papildināts ar 1 pielikuma, 15 attēliem. Kopā darbs sastāv no 54 lapaspusēm un 28 literatūras un informācijas avotiem.. Atslēgas vardi: mēra pandēmija, Latvija, melna nāve, saslimstība ar mēri, mēra ārstēšana, mirstība.

The purpose of the research - to study 1710.-1711. year plague pandemic in the territory of Latvia. Research topic: 1.What was the prevalence of measles in the current territory of Latvia? 2.What was the incidence and mortality during the epidemic? 3.What were the diagnostic and treatment methods of the disease? 4.What material evidence has survived the measles epidemic in 1710.-1711. year 5.What evidence of the local population about the measure Latvia has preserved today? Research task: 1.Based on available sources of literature and history, to investigate the extent to which the epidemic affects the present territory of Latvia. 2.To identify and analyze statistical data on morbidity and mortality of the populati
Epidemic of plague in Latvia 1710.-1711.y.
Keywords: Farmācija; mēra pandēmija; Latvija; melna nāve; saslimstība ar mēri; mēra ārstēšana