MIZGRAUŽU (COLEOPTERA: CURCULIONIDAE, SCOLYTINAE) DAUDZVEIDĪBU IETEKMĒJOŠIE EKOLOĢISKIE FAKTORI UZ PARASTĀS PRIEDES (PINUS SYLVESTRIS L.) MEŽU DEGUMOS - Reinholde, Laura (Latvijas Universitāte, 2021)
Mizgrauži ir ekoloģiski un ekonomiski nozīmīga kukaiņu grupa, un gaidāms, ka klimata izmaiņu dēļ to ekonomiskā nozīme mežsaimniecībā augs. Šajā pētījumā, kas veikts Stiklu degumā 2019. un 2020. gadā, novērtējot priežu defoliāciju, mirstību un kaitēkļu (trīs ekonomiski nozīmīgu mizgraužu sugu un sveķotājsmecernieku) bojājumu klātbūtni nokaltušajos kokos, secināts, ka otrajā gadā pēc deguma, salīdzinot ar pirmo gadu, augusi priežu defoliācija un mirstība, bet mizgraužu (izņemot galotņu sešzobu mizgrauža) un sveķotājsmecernieku sastopamība nav būtiski mainījusies. No pētītajiem kaitēkļiem par konkurējošiem uzskatāmi galotņu sešzobu mizgrauzi un sveķotājsmecerniekus – otrajā gadā vērojama būtiska negatīva galotņu sešzobu mizgrauža klātbūtnes ietekme uz sveķotājsmecernieku. Koka izmēra ietekme uz kaitēkļu sastopamību nav būtiska.

Bark beetles are ecologically and economically important insects and their economic importance in forestry is expected to increase due to climate change. This study, carried out in burned forests of Stikli mire in 2019 and 2020, assessed pine defoliation, mortality and pest (three economically important bark beetle species and weevils (genus Pissodes)) damage in dead trees, and concluded that, in the second year after burning compared to the first year, tree defoliation and mortality increased, but the incidence of pests (excluding Ips acuminatus) has not changed significantly. Among the studied pests, Ips acuminatus and weevils can be considered as competitors - in the second year, a significant negative impact of the presence of the Ips acuminatus on the weevils is observed. The effect of tree size on pest incidence is not significant.
ECOLOGICAL FACTORS AFFECTING DIVERSITY OF BARK BEETLES (COLEOPTERA: CURCULIONIDAE, SCOLYTINAE) ON SCOTS PINE (PINUS SYLVESTRIS L.) IN BURNT FORESTS
Keywords: Bioloģija; Mizgrauži; Sveķotājsmecernieki; Mežu degumi; Galotņu sešzobu mizgrauzis