Postoperatīvas neiropātijas pēc v.saphena magna vai saphena parva ekstirpācijas vai ablācijas - Ūdre, Anna (Latvijas Universitāte, 2019)
Mūsdienās HVM ir plaši izplatīta un rada ne tikai medicīniskas,bet arī kosmētiskas problēmas,kā dēļ, sevišķi sievietes,vēršas pēc ķirurģiskas palīdzības.Šobrīd pieejamās mazinvazīvās ārstēšanas metodes,salīdzinot ar flebektomiju,tiek asociētas ar mazāk blakus parādībām un komplikācijām.Tomēr viena no iespējamajām un smagākajām komplikācijām-apakšējo ekstremitāšu nervu bojājuma radīta neiropātija,iespējama visu ārstēšanas metožu rezultātā,lai gan parasti tiek asociēta ar v.saphena magna vai v.saphena parva ekstirpāciju vai ablāciju.Mērķis:noskaidrot neiropātiju biežumu dažādu HVM ķirurģiskās ārstēšanas metožu gadījumā.Materiāli: Prospektīvs pētījums.Pacienti tika sadalīti grupās atkarībā no veiktās ārstēšanas metodes-flebektomija,termiska vēnu ablācija ar 1940 nm lāzeru un 1470 nm lāzeru,vēnu ablācija ar netermisku n - butil cianoakrilāta līmi (VenaSeal (Medtronic™).Pacientiem pirms operācijas periodā un mēnesi pēc operācijas tika novērtēta dzīves kvalitāte izmantojot Venous Clinical Severity Score anketu un veikts n. saphenous, n. suralis, n. peroneus, n. peroneus superficialis un n. tibialis neirogrāfijas izmeklējums abām kājām, lai pārliecinātos vai pacientam nav to bojājums.Rezultāti: Kopā tika analizēti 40 pacienti.25% pacientiem veica flebektomiju,27,5% pacientiem veica EVLA ar 1940 nm lāzeru, 22, 5% - ar 1470 nm lāzeru, 25% veica vēnu slēgšanu ar bioloģisko līmi.No visiem pacientiem 52,5% tika operētā labā kāja, bet 32,5% kreisā kāja,15% gadījumā operācija tika veikta abās kājās.70% pacientu tika operēta v.saphena magna,bet 7,5%-v.saphena parva.22,5% pacientiem tika operētas abas vēnas. 35% no visiem pētījumā iekļautajiem pacientiem tika konstatēta neiropātija vienu mēnesi pēc operācijas veiktajā neirogrāfijas izmeklējumā.Apkopojot rezultātus par biežāk skartajiem nerviem mūsu pētījumā, ir redzams, ka visbiežāk-22,5% gadījumā impulsa vadīšanas ātrums ir samazinājies n.saphenous dextra,10%-n.saphenous sinistra,7,5%-n.suralis sinistra un 2,5%-n.suralis dextra.70% pacientu, kuriem tika veikta flebektomija, postoperatīvajā periodā konstatēja neiropātiju. 27,27% pēc EVLA ar 1940 nm diodu lāzeru un 44,44% pēc EVLA ar 1470 nm diodu lāzeru, tika objektīvi pierādīta postoperatīvas neiropātijas esamība. Postoperatīva neiropātija netika novērota nevienam, kurš saņēma ārstēšanu ar n – butil cianoakrilāta jeb bioloģisko līmi. Secinājumi: Pētījumā iegūtie rezultāti parādīja, ka biežāk nervu impulsa pārvades traucējumus pēc ķirurģiskām vēnu operācijām novēro n. saphenous un n.suralis.Mazinvazīvās varikozo vēnu ķirurģiskās ārstēšanas metodes potenciāli rada retākus perifēro nervu bojājumus un tam sekojošas neiropātijas.Termiskas endoluminālas vēnu slēgšanas metodes retāk rada perifēro nervu bojājumus nekā flebektomija,tomēr neiropātijas ir novērojamas arī pēc endovenozas lāzeru ablācijas.vēnu slēgšanas metode ar n - butil cianoakrilāta līmi nerada nervu bojājumu un tam sekojošu neiropātiju.

Varicose veins are frequently encountered medical condition and it causes not only medical but also cosmetic problems,which is one of the reasons why patients wants surgical treatment. Minimal invasive treatment of varicose veins currently are associated with less side effects and complications than phlebectomy.The varicose vein extraction could be associated with some complications.N.saphenous injury is considered the most common and severe complication after surgical treatment of varicose veins.It has been associated as a risk factor of v.saphena magna or v.saphena parva stripping, but sometimes it can occur during ablation. Objective: The aim of this study is to find out frequency of postoperative neuropathies after different type of surgical treatment of varicose veins.Material and methods:A prospective study of patients with CVI who had undergone primary v.saphena magna or v.saphena parva extirpation or ablation.Patients were divided into four groups depending on the treatment method–phlebectomy,EVLA with 1470 nm or 1940 nm laser,n-butyl cyanoacrylate adhesive(VenaSeal (Medtronic™)).Neurography of n.saphenous,n.suralis,n.peroneus superficialis and n.tibialis were done before surgery and one month after surgery on both legs.Status of patients’ symptoms was surveyed according to the Aberdeen Varicose Vein Symptoms Severity Score. Study was performed from November 2018 till April 2019.Results:Altogether 40 patients were included in the study.25% of patients had phlebectomy,27,5% patients underwent EVLA with 1940nm laser,22,5%-with 1470nm laser,25% of patients had non-thermal vein ablation with n-butyl cyanoacrylate adhesive.From all the patients 52,5% had operated right leg,32,5%-left leg,but in 15% of patients both legs were operated.Most common affected nerves in our study were:n.saphenous dextra in 22,5% of cases,10%-n.saphenous sinistra,7,5%-n.suralis sinistra and 2,5% n.suralis dextra.70% of patients had operated v.saphena magna,but 7,5%-v.saphena parva.In 22,5% cases both veins were operated. For 35% of all patients,a statistically significant nerve lesion was identified in neurography findings one month after surgery.Neurography findings detected nerve injury symptoms in 70% of those who underwent phlebectomy,as well as in 27,27% of patients for whom EVLA with 1940nm laser was performed and in 44,44% of EVLA with 1470nm laser one month after surgery.However, none of those patients who underwent treatment with n – butyl cyanoacrylate adhesive showed any postoperative nerve injury symptom.Conclusions:According to our research results,most commonly nerve transmission abnormalities after surgical approach of varicose veins were detected in n.saphenous and n.suralis.Minimal invasive treatment methods for varicose veins are associated with less postoperative neuropathies.Neurography findings may suggest that treatment with n- butyl cyanoacrylate adhesive gives the best results and injury to nerve seems not likely to happen during procedure.
Postoperative neuropathies after v.saphena magna or v.saphena parva extirpation or ablation
Keywords: Medicīna; Endovenoza lāzerablācija; Flebektomija; Hroniska venoza mazspēja; N - butil cianoakrilāta līme; Neiropātija