Metodes grupēšanas procesu pētījumiem centrālajā redzes laukā un redzes lauka perifērijā - Ceple, Ilze (Latvijas Universitāte, 2018)
Promocijas darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 110 lapaspusēm. Tas satur 44 attēlus, 2 tabulas un 153 literatūras atsauces. Pētījumā tiek izvērtēta vizuālās informācijas grupēšanas un stimulu nozīmes ietekme uz informācijas apstrādes procesiem centrālajā redzes laukā un redzes lauka perifērijā. Acu kustību un psihofizikālo pētniecības metožu rezultāti norāda, ka vizuālās informācijas uztveres jutība uz nozīmi saturošiem stimuliem (bioloģiskā kustība vai burtu skenēšana) ir augstāka nekā uz nozīmi nesaturošiem stimuliem. Bioloģiskās kustības uztvere vizuālajā troksnī jeb figūras-fona nošķiršana precīzāk noris centrālajā redzes laukā ar tiešo uzmanību. Atslēgvārdi: vizuālās informācijas grupēšana, acu kustības, stimula nozīme, bioloģiskā kustība, redzes lauka perifērija.

Doctoral thesis is written in Latvian language on 110 pages. Thesis contains 44 illustrations, 2 tables and 153 references. The study addresses whether the semanticity of visual information contributes to information analysis processes and the perceptual grouping in central and peripheral visual field. The results of eye tracking and adaptive psychophysical procedures indicate that visual information perception is more sensitive to meaningful stimuli (point-light walkers and letters) than to meaningless stimuli (simple dots). The perception of biological motion in visual noise and the processes of figure- ground discrimination are more precise in the central visual field under the demand of direct attention. Keywords: perceptual grouping, eye tracking, stimulus meaning, biological motion, peripheral visual field
Promocijas darbs
Keywords: Fizika; Medicīniskā fizika; Physics; Medical physics