Valsts parāda ilgtspējas vērtējums - Grečuhina, Karīna (Latvijas Universitāte, 2011)
2008. gada starptautiskā aizņēmuma politika krīzes pārvarēšanai sekmēja Latvijas valsts parāda pieaugumu salīdzinoši īsā laika periodā, radot lielu slogu tautsaimniecībai augstu procentu maksājumu veidā un palielinot valsts parāda ilgtspējas jautājuma svarīgumu iespējamas valsts maksātnespējas iestāšanas dēļ.Darba mērķis ir noteikt, vai pašreizējais Latvijas valsts parāds ir ilgtspējīgs, kā arī novērtēt makroekonomisko rādītāju ilgtermiņa un īstermiņa ietekmi uz valsts parādu, lai izprastu turpmākus iespējamus valdības fiskālas politikas rīcības plānus.Darba gaitā tika secināts, ka Latvijas valsts parāds ir vāji ilgtspējīgs, taču laicīgi pārveidojot esošo fiskālo disciplīnu, Latvijas maksātspēja netiks apdraudēta.Atslēgvārdi: valsts parāds, fiskāla ilgtspēja, dinamiskie budžeta ierobežojumi, kļūdu korekcijas modelis, Latvija

In 2008 the government of Latvia used an international loan as an economic aid that lead to a significant increase in the national debt. Interest payments of the loan are an additional burden on the economics of Latvia.Thus, sustainability of the government debt is an urgent issue creating a threat for default.The main purpose of the thesis is to assess sustainability of current national debt of Latvia and to evaluate the impact of macroeconomic variables on the debt in short and long run in order to define the direction of fiscal policy.The results show that the national debt of Latvia is weakly sustainable; however, changes in decisions of the future fiscal policy provide an opportunity to decrease probability of default.Key words: national debt, fiscal sustainability, intertemporal budget constraint, error correction mechanism, Latvia
Assessment of sustainability of the national debt
Keywords: Ekonomika