Cilvēka aizkuņģa dziedzera organoīdu 3D modeļa izveide - Goluba, Karīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Pareizos kultivēšanas apstākļos, pieauguša organisma epitēlijšūnas spēj pašorganizēties un veidot organoīdus. Šādas 3D šūnu kultūras, spēj labāk atdarināt audu struktūru un funkcijas, kas piemīt attiecīgajam orgānam, paverot iespēju šajā darbā, pētīt aizkuņģa dziedzera fizioloģisku un patoloģisku procesu norisi. Maģistra darba mērķis ir izveidot aizkuņģa dziedzera organoīda modeli, tālākai aizkuņģa dziedzera slimību izpētei. Darba gaitā tika izveidotas Wnt3A un Rspo-1 kondicionētas barotnes, organoīdu kultūras no cilvēka aizkuņģa dziedzera normālu audu un audzēja rezekcijas pēcoperācijas materiāla. Tika izveidoti arī peļu aizkuņģa dziedzera organoīdi, veikta to fenotipiska raksturošana un kopkultūru izveides mēģinājums ar peļu nerva fibroblastu kultūru un neiroblastomas šūnu līniju SHSY5Y.

Under the right culture conditions, adult epithelial cells are able to self-organise and form organoids. Such 3D cell cultures can better mimic the structure and function of the tissues of a given organ, making it possible, in this work, to study physiological and pathological processes in the pancreas. The aim of this master’s thesis is to develop a model of a pancreatic organoid for further study of pancreatic diseases. In the course of this work, Wnt3A and Rspo-1 conditioned media were developed. Organoid cultures were established from normal human pancreatic tissue and post-operative tumour resection material. Mouse pancreatic organoids were also established, phenotypically characterised and co-cultured with mouse nerve fibroblast culture and neuroblastoma cell line SHSY5Y.
Development of an 3D organoid model of the human pancreas
Keywords: Farmācija; organoīdi; aizkuņģa dziedzeris; kopkultūras; gaismas mikroskopija; imūnfluorescence