Datu vizualizācija lielo datu analītikā - Bērziņš, Mairis (Latvijas Universitāte, 2021)
Mūsdienās tiek ģenerēts un glabāts ārkārtīgi liels daudzums datu – sensoru dati, transakcijas, sociālo tīklu dati, audio, video ieraksti u.c. Šajos datos slēpjas noderīga informācija, ko var iegūt ar lielo datu analītikas palīdzību. Viens no svarīgākajiem rīkiem lielo datu analītikā ir datu vizualizēšana, kas ļauj efektīvāk aptvert lielu datu apjomu vizuāli un palīdz atklāt datos dažādas jaunas likumsakarības. Šajā darbā ir aplūkotas lielākās lielo datu vizualizēšanas problēmas kā arī to izplatītākie risinājumi, apskatīts Tableau datu vizualizāciju izveides rīks, izveidota Hadoop tehnoloģiju vide, kā arī iegūti un vizualizēti Twitter dati.

Nowadays a huge amount of data is being generated and stored – sensor data, transactions, social network data, audio, video recordings etc. There is some useful information hidden in this data which can be obtained by big data analytics. One of the most important tools of big data analytics is data visualization which lets us comprehend the huge amount of data more efficiently visually and helps us find some new patterns in the data. In this paper the author looks at the largest problems in big data visualization as well as their solutions. Also, in the paper the author reviews Tableau data visualization tool, creates a Hadoop ecosystem environment and collects and creates visualizations with data from Twitter API.
Data visualization in big data analytics
Keywords: Datorzinātne; lielie dati; datu vizualizācija; Hadoop; Tableau; Twitter