Latvijas iedzīvotāju identitāte kā kognitīvs modelis - Pļaviņš, Reinis (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba pētījumu lauks ir Latvija iedzīvotāju kolektīvā identitāte. Darba ietvaros tiek pētītas mūsdienu kolektīvās identitātes izpausmes – nacionālā, etniskā un kultūras identitāte. Darba gaitā tiek piedāvāts integrēts sociālo un kognitīvo zinātņu skatījums uz identitātes jautājumiem. Attiecīgais teorētiskais ietvars piemērots trīs Latvijas lielāko pilsētu iedzīvotāju fokusa grupu interviju analīzei, kuras tika veiktas iedzīvotāju attieksmes noskaidrošanai par valsts svētkiem. Darba rezultāti sniedz ieskatu uz Daugavpils, Rīgas un Liepājas iedzīvotāju identitātēm kā kognitīviem modeļiem un to attīstību. Atslēgas vārdi: Latvijas iedzīvotāju identitāte, kognitīvie modeļi, identitātes konstrukcija

The field of the master thesis is that of collective identity of rezidents of Latvia. The research focuses on the different manifestations of present identities – national, ethnic and cultural. The theoretical framework of this study suggests an integrated viewpoint of the identity concerning issues from sociological and cognitive perspectives. The proposed theoretical framework is applied to analysis of focus group discussion conducted in three largest cities of Latvia for the purposes of finding out their attitudes toward state celebrations. The results of this study shed light on the identities of residents of Daugavpils, Riga and Liepaja as cognitive models. Keywords: Identity of residents of Latvia, cognitive models, identity construction
Identity of residents of Latvia as a cognitive model
Keywords: Socioloģija