Kofeīna ietekme uz acs zīlīšu reakciju - Noro, Iliana (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 55 lapaspusēm. Tas satur 24 attēlus, 1 tabulu un 159 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt kofeīņa ietekmi uz zīlītes diametru ar neinvazīvu metodi. Pētījumā piedalījās 20 dalībnieki, kuriem zīlītes diametrs tika noteikta 3 dažādos apstākļos: pirms kofeīna uzņemšanas, 30 minūtes pēc kofeīna uzņemšanas un 40 minūtes pēc kofeīna uzņemšanas gaišos un tumšos apstākļos. Rezultātos tika noskaidrots, ka kofeīnam ir statistiski nozīmīga ietekme uz zīlītes diametru, ko ietekmē gan dzimums, gan gaismas apstākļi. Atslēgvārdi: zīlītes atbilde, kofeīns, fizioloģiskā atbilde, nosacījumi.

The thesis is 55 pages long and written in English. It contains 24 figures, 1 table, and 159 references. The aim was to assess how caffeine consumption affects pupillary response through non-invasive methods. The study involved 20 participants. The pupillary response was measured in three different conditions: before caffeine consumption, 30 minutes after, and 40 minutes after in light and dark conditions. The results show that caffeine has a significant effect on pupil diameter, influenced by light conditions and gender. More studies need to be done with a larger sample of subjects to conclude whether there is a significant difference by gender and light condition.
Caffeine Impact on Pupillary Response
Keywords: Klīniskā optometrija [Angļu val.]; Pupillary response; Caffeine; Pupil Dilation; Conditions