Dzelzs deficīta ietekme uz sievietes veselību - Ceriņa, Samanta (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Dzelzs deficīta ietekme uz sievietes veselību”. Pārskatot pētījumus un vairākus literatūras avotus, var secināt, ka dzelzs deficīts ir ļoti aktuāla un izplatīta problēma sieviešu populācijā, kas spēj ietekmēt veselību un mūsu dzīves kvalitāti. Tāpēc autorei bija svarīgi noskaidrot, kā dzelzs deficīts ietekmē sievietes veselību, lai varētu konstatēt biežākos dzelzs anēmijas veidošanās cēloņus un ietekmi uz veselības stāvokli sievietēm ar šīs slimības esošu diagnozi. Darba mērķis: noskaidrot dzelzs deficīta ietekmi uz sievietes veselību. Hipotēze: Dzelzs deficīta esamību sievietēm ietekmē palielināta menstruālā asiņošana, kādēļ mainās dzīves kvalitāte, samazinoties darbaspējām. Pētījumā tika izmantota kvantitatīva metode, kurā kā pētījuma instruments lietota aptaujas anketa. Apkopojot rezultātus izvirzītā hipotēze neapstiprinājās.

The topic of the bachelor thesis is "The impact of iron deficiency on womens health". After reviewing research and several literature sources, it can be concluded that iron deficiency is a very acute and common problem in the female population, which can affect health and our quality of life. Therefore, it was important for the author to find out how iron deficiency affects a womans health, in order to be able to identify the most common causes of iron anemia and the impact on the health of women with an existing diagnosis of this disease. The purpose of the work: to find out the effect of iron deficiency on womens health. Hypothesis: The presence of iron deficiency in women is affected by increased menstrual bleeding, which changes the quality of life, reducing work capacity. The research used a quantitative method in which a survey questionnaire was used as a research tool. Summarizing the results, the hypothesis was not confirmed.
The impact of iron deficiency on womens health
Keywords: Medicīna; Dzelzs deficīts; Anēmija; Sievietes veselība; Dzelzs