Metodes un paņēmieni darbā ar vārdu dzimtās valodas stundās sākumskolā 4. klasē - Kolosovska, Sofija (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba tēma “Metodes un paņēmieni dabrā ar vārdu dzimtās valodas stundās sākumskolā 4. klasē ”. Diplomdarba mērķis ir izskatīt didaktiskās iespējas, kas attīstīs 4. klases skolēnos prasmi strādāt ar vārdu, balstoties uz skolēnu reālajām spējām un mūsdienu lingvodidaktu pieredzi. Pirmajā nodaļā tiek aplūkota jēziena “vārds” būtība un to klasifikācija, kā arī valodnieku un lingvodidaktu uzskati par to, kas ir “vārds” . Otrajā nodaļā analizētas metodes un paņēmieni, kurus piedāvā, strādājot ar vārdu, kā arī aplūkotas skolēnu problēmas un grūtības, saistītas ar vārda izprašanu un prasmi strādāt ar to dzimtā (krievu) valodas stundā. Trešajā nodaļā ir veikts pētījums 4. klašu skolēnu vidū, pārrunas par jēdziena “vārds” nozīmi, dažādu metožu izmantošana un aprobēšana.

The theme of the graduation work is „Methods and techniques in the work with a word on the native language lessons in the preliminary school for the 4th forms”. The purpose of the graduation work is to consider didactic possibilities, that develops the ability of the 4th forms students to work with a word, subsequent to the students real abilities and nowadays linguo-didactic practice. In the first chapter the essence of the concept „word” and its classification, as well as linguists and linguo-linguists opinions about the „word” are explored. In the second part, the methods and techniques, that are proposed working with a word are analyzed, as well as the students problems and complexities connected with understanding of the word and ability to work with it on the native (Russian) language lessons are investigated. In the third chapter was made research among students from the 4th forms, conversations about the meaning of the concept „word”, as well as employment and approbation of the different methods.
Methods and Techniques in the Work with a Word on the Native Language Lessons in the Preliminary School for the 4th Forms
Keywords: Pedagoģija; vārds; metodes; kultūra; dzimtā (krievu) valoda